Music

Nummer van Drake en The Weekend gemaakt met kunstmatige intelligentie van streamingdiensten verwijderd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nummer van Drake en The Weekend gemaakt met kunstmatige intelligentie van streamingdiensten verwijderd

Het nummer Heart On My Sleeve waarvan gedacht werd dat het van Drake en The Weeknd was, is van verschillende streamingdiensten gehaald door platenlabel Universal. Dit omdat het is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Het nummer, gemaakt door 'Ghostwriter', ging viraal op TikTok en behaalde ruim 600.000 streams op Spotify.

Gekloonde stemmen Drake en The Weeknd

In het nummer Heart On My Sleeve lijkt het alsof Drake en The Weeknd te horen zijn. Er wordt zelfs gezongen en gerapt over Selena Gomez, de ex van The Weeknd. Het nummer klinkt zo realistisch dat verschillende mensen verbaasd reageren en onder de indruk zijn. Het is echter gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie door een anoniem persoon die zich 'Ghostwriter' noemt. In de beschrijving van het nummer op YouTube schreef de anonieme maker: "Dit is slechts het begin."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zorgen binnen de muziekindustrie

Drake en The Weeknd hebben allebei nog niet gereageerd op het nummer. Drake heeft wel eerder aangeven dat hij het niet leuk vindt dat er nummers worden gemaakt met zijn stem toen het AI-gegenereerde nummer 'Munch' online kwam. Hierin hoor je een gekloonde stem van Drake rappen op een nummer van rapper Ice Spice.

Universal Music, het platenlabel van The Weeknd, wil maatregelen nemen om AI geen toegang te laten krijgen tot streamingdiensten. Ook is er een campagne, genaamd Human Artistry Campaign, opgezet om de regelgeving omtrent AI en muziek te verbeteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorstanders van AI in muziek

Er zijn ook artiesten die aangeven juist zelf gebruik gemaakt te hebben van AI. Zo vertelde David Guetta tegen de BBC dat hij de stem van Eminem heeft gekloond en deze toegevoegd heeft aan een eigen nummer. "De toekomst van muziek ligt in AI", vertelt de dj tegen BBC. Hij haalt daarbij aan dat verschillende genres wellicht nooit zouden bestaan zonder technologie, bijvoorbeeld hip-hop, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van samples.

Ster advertentie
Ster advertentie