Games & gadgets

Japanse uitvinders ontwikkelen robot die bananen kan pellen

foto: YouTube: New Scientist
  1. Newschevron right
  2. Japanse uitvinders ontwikkelen robot die bananen kan pellen

Dankzij machine learning zijn robots tot steeds meer in staat en worden ze steeds breder ingezet. Ook voor het pellen van een banaan kun je tegenwoordig gerust een robot al het werk laten doen. Het is Japanse uitvinders namelijk gelukt om een robot te ontwikkelen die bananen kan pellen zonder het vruchtvlees te pletten, zo meldt persbureau Reuters.

Enorme prestatie

Hoewel dat een enorme prestatie is voor de tweearmige robot, moet daarbij wel gezegd worden dat het de machine slechts in 57 procent van de pogingen lukt om een banaan te pellen. Ook doet de robot er maar liefst drie minuten over. Desondanks laat dat volgens de onderzoekers van de Universiteit van Tokio zien dat robots in de toekomst wellicht delicatere taken kunnen uitvoeren, zoals het verplaatsen van materialen of het serveren van koffie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deep imitation learning

Met behulp van deep imitation learning wisten onderzoekers Heecheol Kim, Yoshiyuki Ohmura en Yasuo Kuniyoshi de robot te trainen om bananen met succes te pellen. Daarbij moesten ze eerst honderden keren voordoen hoe je een banaan pelt om voldoende data te kunnen produceren, zodat de robot de taak kon aanleren en herhalen. Na ruim 13 uur trainen was het de machine eindelijk gelukt om zijn eerste banaan te pellen.

Kuniyoshi denkt dat zijn trainingsmethode robots kan leren om diverse simpele 'menselijke' taken uit te voeren. Ook hoopt hij dat beter getrainde robots het tekort aan werknemers in Japan deels kan oplossen.

Ster advertentie
Ster advertentie