Music

Dopebwoy in Volkskrant: "Ben ik niet goed genoeg om op tv te komen?"

  1. Newschevron right
  2. Dopebwoy in Volkskrant: "Ben ik niet goed genoeg om op tv te komen?"

Met meer dan dertig gouden platen, meerdere internationale samenwerkingen, de meeste gestreamde Nederlandstalige track ooit en een album dat al maandenlang op 1 staat in de Album Top 100 kun je wel zeggen dat het erg lekker gaat met Dopebwoy. Toch krijgt zijn succes niet de shine die het verdient in de Nederlandse media, claimt Dopebwoy in een interview met de Volkskrant. Hij vraagt zich af of dat aan zijn huidskleur ligt.

Nooit op tv

"Je hoort mijn muziek voorbij komen, maar zelf ben ik nog nooit op de Nederlandse tv geweest", vertelt de Forever Lit-rapper in het interview met de krant. "RTL Boulevard, Shownieuws van SBS, in dat soort programma’s gaat het toch over wie bovenaan staat in de charts? Ik ben daar nog nooit geweest om te vertellen wie ik ben en wat voor muziek ik maak. In Frankrijk ben ik wel op de nationale tv geweest, niet in Nederland."

Huidskleur

Waar dat mee te maken heeft? Het kan in ieder geval niet komen omdat hij niet bekend, populair of succesvol genoeg is. Het enige dat hij kan bedenken, is dat het iets met zijn huidskleur te maken heeft: "Dit is best een gevoelig onderwerp. Donkere mensen zullen blij zijn dat ik er iets over zeg. Zij weten dat wij het moeilijker hebben. Blanke mensen geloven niet dat het waar is, zij willen er niet over horen."

Als voorbeeld dat het voor witte artiesten makkelijker is om media-aandacht te krijgen, noemt hij Snelle, een rapper die hij overigens heel erg respecteert. Dopebwoy vraagt zich af hoe het kan dat hij hem wél overal op tv ziet en zijn muziek overal hoort. "Ik heb hetzelfde bereikt als hij, meer zelfs, wat is dan het verschil tussen ons?"

gesloten deuren

Vanessa en Giorgio spraken Dopebwoy in Turn Up! over zijn eerlijke interview met de Volkskrant. Ze vroegen de artiest waarom hij het zo belangrijk vond om zijn uitgesproken mening te delen."In het begin boeide het me niet zo", legt Dopebwoy uit. "Maar na een tijdje merk je dat de muziek steeds verder gaat en dan wil je toch wel nieuwe deuren openen. Maar als je ziet dat deuren gesloten blijven, dan komen er ook wat vragen."

MINDER SHINE

De vraag is of je het wel moet willen om in RTL Boulevard of Shownieuws te komen. Volgens Dopebwoy is dat niet per se noodzakelijk. Hij zorgt hoe dan ook dat niemand om hem heen kan. Een beetje erkenning zou echter wel fijn zijn.

"Eerst sprak ik alleen vanuit mezelf, maar ik krijg nu heel veel lobi van andere artiesten die met hetzelfde zitten."

NIET GEBELD

Cartier is het meest gestreamde Nederlandstalige nummer ooit. "Is dat niet een reden om op tv te komen? Om mijn verhaal te kunnen doen of mezelf voor te stellen aan Nederland", vraagt Dopebwoy zich af. De artiest begrijpt niet dat anderen al in het nieuws komen na een gouden plaat, terwijl hij nog veel meer bereikt heeft. "Ik heb niks tegen hen. Dat gaan mensen dan denken. Maar Shownieuws en Boulevard gaan toch over de beste cijfers? Waarom word ik dan niet gebeld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Laten zien wij hij is

"Na een tijdje bereik je een plafond en wil je een nieuwe verdieping checken", vertelt Dopebwoy. Maar zou de televisiewereld - aangezien er steeds minder mensen televisie kijken - hem echt verder kunnen helpen? "Toch wel", denkt hij. "Het is een hele andere doelgroep en die doelgroep is misschien minder bezig met Spotify, maar ja. Je wil toch wel gezien worden door het land. Na een tijdje willen mensen ook wel weten wie je bent."

Ster advertentie
Ster advertentie