Music

'All I Want For Christmas Is You' behoort nu tot Amerikaans cultureel erfgoed

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'All I Want For Christmas Is You' behoort nu tot Amerikaans cultureel erfgoed

De meest beluisterde kersthit aller tijden, All I Want For Christmas Is You, is toegevoegd aan het Amerikaanse culturele erfgoed. Volgens Amerikaanse media is de hit van Mariah Carey opgenomen in de National Recording Registry, een archief met liedjes die cultureel of historisch belangrijk zijn.

Miljoenen streams

All I Want For Christmas Is You werd uitgebracht in 1994 en is wereldwijd een van de grootste kersthits aller tijden. Het nummer verbrak verschillende records, zo werd het nummer op 24 december 2022 meer dan 21 miljoen keer gestreamd op Spotify. Als de records nog niet genoeg zijn om van een succes te spreken: Mariah Carey heeft naar een schatting al meer dan 60 miljoen euro verdiend met het nummer. Alleen via Spotify heeft zij al meer dan 2 miljoen dollar verdiend aan streams.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ongelooflijk vereerd

Mariah Carey is ongelooflijk vereerd dat het nummer nu Amerikaans cultureel erfgoed is. Via Instagram en Twitter laat ze weten: ''Ik had bij het schrijven en opnemen van dit nummer absoluut niet gedacht dat dit zou gebeuren!'' Ze deelt ook een fragment van een interview met de Library of Congress, de organisatie achter de National Recording Registry. ''Dit is belangrijk en zo bevredigend voor mij als artiest. Weet je, je kunt dit niet verzinnen. Ik heb die tekst niet geschreven met het idee van 'mijn lied zal elke kerst iets voor mensen betekenen'. Ik had geen idee, ik schreef gewoon vanuit mijn hart wat ik wilde'', aldus Mariah.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De collectie

Naast de hit van Mariah Carey zijn ook Like a Virgin van Madonna en All Hail The Queen van Queen Latifah opgenomen in de collectie. De National Recording Registry selecteert op basis van een advies van een commissie en honderden ingezonden suggesties.

Ster advertentie
Ster advertentie