Music

VIDEO: Deze kleurrijke cultuur schuilt er achter reggaeton

foto: YouTube/Daddy Yankee
  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Deze kleurrijke cultuur schuilt er achter reggaeton

Klassiekers als Rakata, Gasolina en nieuwste hits als Dura komen allemaal voort uit één genre: reggaeton. Hoewel er soms grapjes worden gemaakt over de beat, die zou weinig origineel zijn, zit er een rijke cultuur achter het muziekgenre. Amerikaans platform AJ+ dook in de geschiedenis van een van de populairste muziekstromingen van dit moment.

Wat is reggaeton?

De beat kennen we van rasechte reggaeton tracks, maar herkende je in nummers als Ed Sheerans Shape Of You en Sorry van Justin Bieber ook het ritme van reggaeton? De kenmerkende combinatie van drums wordt ook wel 'dembo' genoemd en is in de meerderheid van de liedjes te horen. Dus ja, de basis voor bijna elke reggaeton-track is hetzelfde, maar de unieke saus die producers daaroverheen creëren, dat maakt de hit (of niet).

Roots

Maar waar komt reggaeton vandaan? Sommigen zeggen dat het genre niet zou bestaan zonder Jamaica. Daar mixten dj's in de jaren 90 dancehall- met reggae-beats. Die sound ontwikkelde zich, toen Jamaicaanse gastarbeiders naar Noord- en Zuid-Amerika verhuisden. Daar kwamen ze in contact met andere culturele minderheden en werden er onder andere hiphopinvloeden in het genre verwerkt.

Controversie

Hoewel reggeatonclips vaak bekend staan als video's met sexy vrouwen in weinig verhullende kleding, wordt het genre ook gebruikt om controversiële topics aan te snijden, zoals discriminatie. Puerto Ricaanse rapper Tego Calderon schreef bijvoorbeeld meerdere nummers waarin hij zegt dat de multiculti-samenleving niet werkt.

Bekijk hier de volledige video met meer interessante weetjes over reggaeton.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie