Music

Pharrell zet zwarte ondernemers in de spotlight op 'Entrepreneur' met Jay-Z

foto: YouTube: Pharrell Williams
  1. Newschevron right
  2. Pharrell zet zwarte ondernemers in de spotlight op 'Entrepreneur' met Jay-Z

Pharrell geeft in zijn nieuwe track met Jay-Z, Entrepreneur, zwarte ondernemers in Amerika een dikke shoutout. De raciale ongelijkheid die helaas nog steeds aanwezig is, maakt het voor hen extra moeilijk om hun dromen waar te maken. In de video komen verschillende zwarte ondernemers voorbij die desondanks een succesvolle carrière hebben opgezet. Van bekende namen als Tyler the Creater en Issa Rae, tot kleinere, minder bekende ondernemers: hun krachtige verhalen werken inspirerend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blokkades en ongelijkheden

In het nummer kaarten Pharrell en Jay-Z, wiens laatste muzikale samenwerking alweer jaren geleden was, problemen aan waar zwarte Amerikanen mee te maken krijgen, zoals het gebrek aan vertegenwoordiging in populaire media zoals YouTube en Hulu-series. "Er zijn veel systematische nadelen en bewuste blokkades", legt Pharrell uit in TIME Magazine. "Hoe kun je een vuurtje maken, of zelfs maar hopen op een kooltje dat het vuur start, als je al begint met nadelen op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en vertegenwoordiging?"

"If you can't buy the building at least stock the shelf,
then keep on stacking till you stocking for yourself.
See, everything you place after black,
is too small a term to completely describe the act.
Black nation, black builder, black entrepreneur,
you in the presence of Black Excellence, I'm on the board, Lord."

Momentje voor Nipsey Hussle

In de krachtige video komen tal van korte succesverhalen voorbij en dat werkt motiverend. Zo zie je TyAnthony Davis, een leraar die een eigen school startte om het opleidingsniveau in het gebied op te krikken, net als Arthell Isom, die samen met zijn broer de eerste zwarte Anime-studio in Japan oprichtte. Ook Broadway-ster Robert Hartwell komt voorbij. Hij kocht het huis dat zijn voorouders als tot slaaf gemaakten hebben gebouwd. Halverwege het nummer wordt er een moment stilte gehouden voor een overleden zwarte ondernemer, de doodgeschoten rapper Nipsey Hussle.

"Bedankt Jay en alle zwarte koninginnen, koningen en ondernemers die dit mogelijk hebben gemaakt. Dit is voor jullie en jullie zwarte visie op de toekomst" - Pharrell

The Next American Revolution

Entrepreneur is onderdeel van Pharrells speciale uitgave van TIME Magazine, The Next American Revolution, die gaat over een zwarte toekomst in de Verenigde Staten waarbij alle mensen echt gelijk zijn. Het bevat interviews met onder anderen filosoof en activiste Angela Davis, rapper Tyler the Creator, tennisster Naomi Osaka en schrijver en activist Geoffrey Canada.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie