Naar homepage
Music

Rapper Ezhel opgepakt wegens verheerlijking drugsgebruik #FreeEzhel

foto: Ezhel
  1. Newschevron right
  2. Rapper Ezhel opgepakt wegens verheerlijking drugsgebruik #FreeEzhel

Ezhel is donderdagavond gearresteerd in Istanbul. De 28-jarige Turkse rapper die je kent van de FunX-hit Imkansızım, wordt volgens de krant HaberTürk beschuldigd van het verheerlijken van drugsgebruik met zijn muziek. Hij zou volgens de aanklacht het gebruik van drugs aanmoedigen en vergemakkelijken op het internet. Ezhel is inmiddels ondervraagd en voorgeleid aan de rechter.

Waarom nu?

Ezhel refereert op zijn succesvolle album Müptezhel in bijna ieder nummer wel naar het smoken van jonko's. De vraag is vooral waarom de arrestatie pas een jaar na de release van het album plaatsvindt.

Lugubere shots

De videoclip van zijn laatste single Geceler is misschien de trigger geweest om Ezhel te onderzoeken. In die video wordt wiet gerookt. Ook de lesbische scènes uit de clip zouden in Turkije al voor een discussie kunnen zorgen, maar dan heb je de lugubere shots waarin iemand wordt opgegeten en opgehangen nog niet gezien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerste keer in Nederland

Ezhel bezocht Tivoli Vredenburg in april en gaf daar zijn allereerste optreden in Nederland. Tijdens het concert dat deel uitmaakte van zijn Europese tour, kondigde hij een aantal keren aan dat hij knetterstoned was. Dat leek het publiek niet te deren, want alle aanwezigen gingen los op de raps en beats en dan met name bij de singles Geceler, Alo, Şehrimin Tadı en de FunX-hit Imkansızım.

#FreeEzhel

De populaire nieuwe generatie van rappers zoals Gazapizm, Contra, Sansar Salvo, Anıl Pıyancı en Grogi voeren inmiddels actie voor hun collega Ezhel. Inmiddels is de hashtag #FreeEzhel in het leven geroepen en is er een petitie voor de vrijheid van meningsuiting op Change.org verschenen.

Verjaardag van je album

Rapper Anıl Pıyancı schrijft op Instagram dat Ezhel het éénjarig bestaan van zijn album altijd heeft willen vieren als een verjaardag. Die dag is vandaag en zijn maatje kan er niet bij zijn om het samen te vieren.

Wel Wiz Khalifa, maar geen drugs?

Gazapizm vindt het opvallend dat onlangs het eerste concert van Wiz Khalifa in Turkije is aangekondigd, terwijl Ezhel vastzit. Zou Wiz in Turkije ineens over rozen gaan rappen?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muziek is vrijheid

Een van de grootste Turkse hiphopsites schrijft dat muziek nooit schuldig kan zijn aan iets, want "muziek = vrijheid".

Geweld tonen is oké, maar rappen over drugs niet?

Wat je ook veel leest op Twitter en Instagram is waarom rappen over drugs verboden is, terwijl gewelddadige Turkse series wel toegestaan zijn.

Rapper Ceg belooft binnenkort een héle lange post te droppen over zijn rapcollega.

Ster advertentie
Ster advertentie