Music

Turkse rapsensatie Ezhel komt naar Nederland

foto: Ezhel
  1. Newschevron right
  2. Turkse rapsensatie Ezhel komt naar Nederland

Rapper Ezhel stijgt nog wekelijks in de XChart met İmkansızım, maar wie is deze Turkse rapper die tientallen miljoenen views pakt op YouTube? Kort samengevat: 28 jaar, Ankara, ademt muziek. Uitgebreidere samenvatting: Ezhel heeft de Turkse charts het afgelopen half jaar gedomineerd met raphits zoals Alo, İmkansızım, Şehrimin Tadı en inmiddels ook met Geceler. Hij heeft in zijn eentje de Turkse hoofdstad Ankara naast de reguliere 'hiphopsteden' Istanbul en Izmir op de hiphopkaart gezet.

Ezhel in Nederland

In Nederland ken je Ezhel vooral van de FunX-hit İmkansızım. De track die dagelijks langskomt bij FunX stijgt ook deze week in de XChart. In de Turkse Top 30 van FunX stond de track al weken op #1. Mede door het succes in Nederland heeft de rapper besloten om op 23 april voor het eerst TivoliVredenburg te bezoeken tijdens zijn Europese tournee.

Onmogelijke liefde

Ezhel beschrijft in Imkansizim (ik ben onmogelijk) hoe ontzettend verliefd hij is op een vrouw. Hij heeft het over kleine details zoals de moedervlekjes op haar gezicht en een neusje als een hazelnoot. Toch blijkt al snel dat Ezhel niet denkt dat ze zal vallen voor zijn charmes: "Zij kijkt toch nooit naar een schooier zoals jij? (..) Mijn enige vrienden zijn cannabis en alcohol. Niet dronken worden is moeilijker dan verliefd zijn."

Turkse Travis Scott

In Ankara kunnen ze al jaren niet meer om Ezhel heen, maar na de release van zijn Müptezhel-album ligt heel Turkije aan zijn voeten. Met teksten over wiet, het leven van de straat en zijn grote liefde hiphop zit het goed, maar de invloeden van Ezhels favoriete genres zoals reggae, trap, dub en Anatolische tunes (in zijn tracks) geven zijn muziek iets unieks. Hij speelt zelf ook een aantal instrumenten (gitaar, ney, darbuka) en luistert daardoor anders naar hiphop dan de meeste rappers. Daarnaast was hij was één van de weinige rappers in de Turkse hiphopgame met dreads, vandaar dat hij in eigen land vaak vergeleken wordt met Travis Scott.

Opgegeten en opgehangen

Vanuit Turks oogpunt zoekt Ezhel steeds de grenzen op van het mogelijke en schopt hij graag tegen het onmogelijke. De videoclip van zijn laatste single Geceler waarschuwt kijkers al ver van tevoren voor de sicke beelden die ze te wachten staat. Dat is niet voor niets. Door de wiet die in de clip wordt gerookt en de lesbische scènes zou in Turkije al een discussie kunnen ontstaan, maar dan heb je de lugubere shots waarin iemand wordt opgegeten en opgehangen nog niet gezien. Deze twee Britse YouTubers waren geschokt door de video, maar ze vonden de track geweldig - net als het grootste deel van de YouTubers die de video heeft gezien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie