Nandoleaks

Jack $hirak: "Ik blowde zoveel dat toen ik stopte, mijn lichaam nuchterheid niet aankon"

  1. Newschevron right
  2. Jack $hirak: "Ik blowde zoveel dat toen ik stopte, mijn lichaam nuchterheid niet aankon"

Fernando spreekt deze week in Real Talk met topproducer Jack $hirak. De man van hits zoals Blijf Bij Mij en Patsergedrag, vertelt hij onder andere over zijn psychose, het overlijden van zijn moeder, internationale succes en de nauwe band met Lil Kleine.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

internationaal

Bij Jack $hirak hangen overal platinaplaten in zijn huis, maar hij stelt zijn doelen nog dagelijks bij. Hij verdeelt de categorie Nederlandse topproducers in twee categorieën: "Ik heb het gevoel dat het twee groepen zijn. In de Nederlandse hiphopgame zit ik daar wel, maar als ik kijk naar een Giorgio Tuinfort of een Boaz, boys die in Amerika zijn. Daar ben ik nog lang niet. Daarvoor moet je hard werken en geduld hebben." Het liefst zou hij een soort Diplo willen zijn, door te doen wat hij doet, maar dan op internationaal niveau.

tinie tempah

Internationaal gaan, is voor Jack blijkbaar niet heel moeilijk, want hij heeft al samengewerkt met Britse rapper Tinie Tempah. Met hem heeft hij een stuk of tien tracks staan, maar of die ook echt uitkomen, is ook voor $hirak nog een vraag. En door zijn samenwerking met Tinie denkt hij zeker niet minder over Nederlandse artiesten.

"Het album van Lil Kleine pakt meer views dan Tinie Tempahs album. Je moet Nederlandse artiesten niet onderschatten. Ze zitten bijna allemaal rond de miljoen followers op Instagram. Er zijn genoeg artiesten die internationaal doorgebroken zijn, maar niet zoveel volgers hebben."

lil kleine

Jack $hirak en Lil Kleine leerde elkaar pas goed kennen tijdens New Wave. In die periode merkte hij dat Kleine 'echt een superster is' en begon $hirak echt in hem te geloven. Vanaf die tijd begon $hirak echt in hem te geloven. Dat gevoel bleek wederzijds. Bij Lil Kleine is het gevoel van vertrouwen zelfs zo erg dat hij de hitproducer veel keuzes voor hem laat maken. En dat vindt Jack geen probleem:

"Ik hou ervan als iemand mij met z'n leven vertrouwt. Dat vind ik, denk ik, het leukste aan muziek. [...] Ik heb het beste met hem voor, met iedereen met wie ik werk trouwens. Het zou stom zijn als dat niet zo was."

psychose

Maar Jacks leven bestond niet altijd uit hits produceren. Hij had het als tiener moeilijk, vooral toen hij een psychose kreeg. Volgens de hitproducer is zijn karakter hierdoor volledig veranderd. Het begon allemaal rond zijn dertiende toen hij voor het eerst blowde. $hirak rookte zoveel dat toen hij op z'n achttiende eindelijk wilde stoppen, hij dezelfde dag die psychose van twee jaar kreeg.

"Ik blowde zo extreem veel en ik had in die periode zoveel meegemaakt, dat op de dag dat ik stopte, mijn lichaam het niet aankon om nuchter te zijn. En toen flipte m'n lichaam in één keer [...] Ik kreeg een psychose, omdat ik m'n problemen uitstelde door middel van blowen en drank. Het slechte ervan is niet THC of wat er ook in zit, maar juist het feit dat ik mijn problemen niet onder ogen wilde zien. Als ik nu boos word op jou, wordt je ook boos op mij. Een blower loopt op dat moment weg en gaat blowen, omdat hij denkt dat hij rustig moet worden. Als één joint niet helpt, rook je er nog meer totdat je alles gewoon vergeet."

overleden moeder

Het grootste probleem waar $hirak van wegliep was het verlies van zijn moeder. Zij stierf toen hij nog maar veertien jaar was en daar had hij echt moeite mee. "Ik denk dat ze in totaal een jaar ziek is geweest. Na de eerste vier maanden werd ze genezen verklaard. Toen werd ze weer ziek en na vier maanden was het klaar. Dat was echt een heftige tijd." De producer vertelt dat toen zijn moeder in het ziekenhuis lag, hij de situatie probeerde te ontvluchten door flink te drinken en te roken.

"Welk probleem je ook hebt, alles valt tijdelijk op te lossen met alcohol of wiet. Als jij net iemand verliest en zo erg naar de klote bent, kan je met een fles wodka en 20 jointjes heus wel slapen. Maar als jij dat elke dag doet, dan komt er een dag dat je gezondheid aanklopt en zegt van: 'Tot hier en niet verder.' Daarom ben ik gestopt, maar als je ook weer stopt, kan je moeilijk met de realiteit omgaan."

Ster advertentie
Ster advertentie