News

Steeds meer neppe webshops: mensen raken meer geld kwijt

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer neppe webshops: mensen raken meer geld kwijt

Nepwebshops duiken steeds vaker op en mensen worden daar voor steeds hogere bedragen opgelicht. Dat merkt de branchevereniging Thuiswinkel.org. De politie ontving in de eerste vier maanden van dit jaar zo'n 33.000 meldingen van fraude. Meer dan de helft van de meldingen ging over fraude bij webshops of handelsplatforms zoals Marktplaats. Omgerekend betekent het dat er elke tien minuten een melding wordt gedaan van deze vorm van fraude.

Veel geld

Het aantal neppe webshops neemt toe, zegt directeur Marlene ten Ham. Vooral sites die eindigen op .com en logo's en namen van bekende webshops gebruiken, zijn een probleem. En als mensen in de val trappen, verliezen ze vaak ook meer geld. Gemiddeld raken ze per persoon zo'n 350 euro kwijt, en dat is 20 procent meer dan vorig jaar.

Vakantieverblijven

De oplichting gaat niet altijd om producten, maar ook vaak om kaartjes voor bijvoorbeeld een concert of voetbalwedstrijd. Ook worden er vakantieverblijven aangeboden, die er in het echt anders uitzien dan op de foto's of zelfs helemaal niet bestaan.

Politie lost vaker op

Uit het onderzoek blijkt verder ook dat slachtoffers van fraude minder vaak aangifte doen bij de politie dan een paar jaar geleden. Vaak denken ze dat het toch geen zin heeft. Volgens de politie is heeft het echter wel zin. In de afgelopen jaren is het aantal gevallen van webshopfraude waarbij de politie een verdachte heeft gevonden namelijk zelfs verviervoudigd: van 2 naar 8 procent. Een flinke stijging, ook al is het nog steeds weinig als je het vergelijkt met andere misdaden. Bij geweldsmisdrijven wordt bijvoorbeeld de helft opgelost.

Dat heeft te maken met dat je online niet kunt zien wie de oplichter is. Ook zijn er bijna nooit getuigen. Als de oplichter een Nederlandse bankrekening heeft, kan de politie er via de bank achterkomen wie erachter zit. Soms krijgen verdachten de keuze om strafrechtelijk vervolgd te worden of het geld aan het slachtoffer terug te betalen.

Controleren

Thuiswerkwinkel.org controleert regelmatig webshops die hun logo misbruiken. De brancheorganisatie werkt samen met de politie en biedt een 'scamcheck'. Alsnog blijft het belangrijk om zelf op te letten wanneer je online iets bestelt. Zo raadt de organisatie aan dat je het webadres controleert en kijkt of er contactgegevens op de site staan. Daarnaast zijn reviews ook heel belangrijk en kun je aan het ontwerp van de site vaak zien of hij nep is.

Ster advertentie
Ster advertentie

Lees ook