FunX

Afgelopen week honderden mensen gedupeerd door ticketfraude

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Afgelopen week honderden mensen gedupeerd door ticketfraude

De evenementenbranche draait weer op volle toeren. Door de grote vraag naar concert- en festivaltickets neemt ook de ticketfraude toe. Honderden mensen werden afgelopen week bij verschillende festivals en concerten teleurgesteld toen hun kaartje niet geldig bleek te zijn. Zo ook Valerey, die haar kaarten voor het concert van Beyoncé nooit heeft ontvangen. "De politie vertelde dat ik kon fluiten naar mijn geld", vertelt ze aan FunX. Ziggo Dome en Mojo Concert trekken aan de bel.

Nooit ontvangen

Valerey vertelde in Start aan Gilly wat haar ervaring is met ticketfraude. Zij kocht vijf jaar geleden op marktplaats voor 400 euro vijf kaartjes voor Beyoncé. Althans, dat dacht ze. Nadat ze het geld had overgemaakt naar de verkoper, verdween de man van de aardbodem.

Valerey over ticketfraude

Ongeldige tickets

Ook Mara kreeg deze week een teleurstelling te verwerken. Zij werd opgelicht via Ticketswap*. Ze kocht twee jaar geleden samen met een vriendin via Ticketswap kaartjes voor het concert van Harry Styles in de Ziggo Dome. Na twee jaar uitstel door corona was het afgelopen zaterdag eindelijk zo ver. "We stonden met z'n tweeën in de rij en hadden nog niks door, maar bij de deur bleken onze tickets ongeldig te zijn", vertelt Mara aan FunX. Mara werd doorgestuurd naar een andere rij vol met gedupeerde mensen. "We stonden samen met wel honderd andere mensen in deze rij. Naast ons stonden twee mensen die helemaal vanuit Italië kwamen voor dit concert."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veel van de mensen uit deze rij hadden het kaartje gekocht via Ticketswap. "Er werd ons verteld dat de verkoper van de kaartjes waarschijnlijk een refund heeft aangevraagd, waardoor onze kaartjes ongeldig zijn geworden." Mara is doorgestuurd naar de politie om aangifte te doen. Verder heeft zij Ticketswap een bericht gestuurd in de hoop dat ze haar geld terugkrijgt. Mara durft nu geen kaartjes meer te kopen via Ticketswap. "Ik had dit absoluut niet verwacht. Ticketswap is juist de enige website die ik vertrouwde wat betreft tweedehands kaartjes."

Teleurgesteld

Mara is niet de enige. Door de toenemende ticketfraude zijn er de laatste weken wel honderden mensen bij verschillende festivals en concerten teleurgesteld toen hun kaartje niet geldig bleek te zijn. "Ongelofelijk treurig", zegt directeur van Ziggo Dome Danny Damman tegen NOS. "Het gaat soms wel om meer dan driehonderd mensen die we bij een concert moeten weigeren."

Quote

Het lijkt erop dat mensen het zijn verleerd om tickets op de juiste plekken te kopen.

Danny Damman

Frauderen

Buiten Ticketswap om wordt er op veel verschillende manieren met tickets gefraudeerd. Zo worden kaartjes meerdere keren doorverkocht, worden er kaarten verkocht die niet bij officiële ticketverkopers vandaan komen of worden de gekochte kaarten nooit verstuurd. Deze trucjes worden al jaren uitgehaald door oplichters, maar de afgelopen weken wordt er weer een stuk vaker ingetrapt. Danny Damman heeft hier een verklaring voor: "We hebben natuurlijk twee jaar stil gestaan door corona en het lijkt erop dat mensen het zijn verleerd om tickets op de juiste plekken te kopen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Refund

Ticketswap wordt gezien als een veilige plek om een tweedehands kaartje te kopen, maar toch blijkt dit niet altijd het geval. Je kan op de app geen nepkaarten of dubbele kaarten aanbieden, maar door de gecancelde of verplaatste shows tijdens de coronapandemie is er wel een nieuwe manier om op te lichten. Zo worden er op Ticketswap kaarten verkocht, waarvan de verkoper na de verkoop toch een refund heeft aangevraagd. Hierdoor werden de op Ticketswap verkochte tickets ongeldig verklaard, zonder dat de koper hier iets van afwist.

*TicketSwap geeft aan dat ze met 6000 partners gebruikmaken van de SecureSwap-technologie, waarbij nieuwe geldige tickets worden aangeboden en de originele tickets ongeldig worden verklaard. Hierdoor kan dit soort fraude ook worden vermeden. Mojo en Ticketmaster zijn echter geen partner van Ticketswap, waardoor de situatie van Mara wel heeft kunnen ontstaan.

''Op dit moment is 99,5% van de tickets geldig, dus slechts met 0,5% van de tickets ontstaan problemen. Er is een preventieteam om de identiteit van onze verkopers en tickets die ze uploaden te verifiëren en een AfterSales-team om gesprekken tussen kopers en verkopers te modereren. In veel gevallen zien dat de zaak eenvoudig tussen de twee partijen wordt opgelost. Wanneer een koper een ongeldig ticket heeft gekocht, wordt deze onmiddellijk terugbetaald en wordt de informatie van de verkoper geregistreerd. In 2022 hebben wereldwijd minder dan 300 mensen problemen ondervonden met ongeldige tickets. Dat is een klantenserviceniveau dat geen enkel ander resale-platform biedt, en we doen er alles aan om de ticketverkoop nog 10 jaar lang nog veiliger en eerlijker te maken.''

Ster advertentie
Ster advertentie