OMG

'Foute' marihuana laat mensen bloeden uit ogen en oren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Foute' marihuana laat mensen bloeden uit ogen en oren

Er is ten minste 1 dodelijk slachtoffer en er zijn 38 mensen opgenomen in een ziekenhuis in Illinois, Amerika na een overdosis K2, ook wel bekend als 'neppe' marihuana. Dat meldt Men's Health.

legaal roken

In negen staten en Washington D.C. in de VS mag nu legaal marihuana gekocht en genuttigd worden, maar voor de overige staten is het nog niet legaal en dus gaan mensen via andere wegen op zoek naar de drug. In plaats van dat ze 'normale' marihuana kopen, nemen sommige mensen daarvoor in de plaats de synthetische versie. En die is enorm gevaarlijk.

willekeurige chemicaliën

Synthetische marihuana bestaat meestal uit gedroogd en versnipperd plantenmateriaal, dat op marihuana lijkt. Dat materiaal wordt dan overgoten met een willekeurig aantal chemicaliën, waaronder spul om de gebruikers high te krijgen. Maar in sommige gevallen kan de synthetische marihuana twee tot wel honderd keer zo sterk zijn als de natuurlijke stof, THC.

gewoon legaal

Alleen al in maart bezochten 38 mensen de spoedeisende hulp van Illinois nadat ze synthetische marihuana hadden gerookt. De drug staat in Amerika ook wel bekend als spice of K2. Het product wordt wonderlijk genoeg gewoon legaal verkocht in winkels.

ernstig bloeden

De symptomen van de slachtoffers varieerden van ernstig bloeden van de ogen en oren tot het ophoesten van bloed of het hebben van een hele erge bloedneus. Zaterdag stierf er volgens de Chicago Tribune zelfs één persoon na het gebruiken van synthetische marihuana.

"Ondanks dat veel mensen denken dat synthetische cannabis veilig zijn en een legaal alternatief voor marihuana, zijn veel ervan illegaal en kunnen ze ernstige ziekten veroorzaken", vertelt Nirav D. Shah, directeur van het Illinois Department of Public Health.

"De recente gevallen van ernstige bloedingen zijn het bewijs van de schade die synthetische cannabis kan veroorzaken."

niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat mensen een overdosis synthetische marihuana nemen. In 2015 brachten bijvoorbeeld meer dan 6000 mensen een bezoek aan de spoedeisende hulp nadat zij een overdosis synthetische cannabis namen.

giftige stoffen

De synthetische marihuana is zo gevaarlijk, omdat niet precies aangetoond kan worden welke stoffen erin zitten. Er zijn ook geen speciale regels voor de verpakkingen, het maken en de verkoop van de drugs, waardoor twee pakketten van de drugs compleet verschillende chemicaliën kunnen bevatten. Het kan ook zo zijn de cannabis besmet is met een ander geneesmiddel of giftige stoffen.

Volgens Melaney Arnold, voorlichter van het Deparement voor Volksgezondheid in Illinois, is de drugs in 9 van de 38 gevallen positief getest op brodifacum: "Een dodelijk middel dat vaak wordt gebruikt als rattengif."

Ster advertentie
Ster advertentie