OMG

Je hersenen eten zichzelf op als je slecht slaapt

  1. Newschevron right
  2. Je hersenen eten zichzelf op als je slecht slaapt

Weer een goede reden om beter te gaan slapen: uit een recent Italiaans onderzoek blijkt dat je hersenen zichzelf 'opeten' als je te weinig slaapt. Beter ga je op tijd naar bed, want voor je het weet lijdt je aan dementie. Die kans blijkt volgens het onderzoek dat uitgevoerd is op muizen namelijk groter als je slecht slaapt.

Schoonmaakcellen

De hersencellen die je afvalcellen schoonmaken, kunnen bij slapeloosheid overuren maken. Ze gaan dus te hard werken volgens het onderzoek en dat kan dus ten koste kunnen gaan van goede cellen. Je 'schoonmaakcellen' gaan dus zó hard werken, dat ze niet meer kunnen stoppen en dat zou volgens onderzoeker Michele Bellesi van de Università Politecnica delle Marche mogelijk kunnen verklaren waarom sommige mensen al op jonge leeftijd aan dementie leiden.

Microglia

Bellesi zegt dat dit voor het eerst is dat we kunnen zien dat de synapsen bij slapeloosheid het slachtoffer zijn van de astrocyten. Om nog preciezer te zijn: de microglia zijn de cellen die beschadigde, oude of dode cellen verwijderen. Van die microglia duiken er steeds meer op zodra je slecht slaapt. En die gaan dan ook de goede cellen opeten. Al die termen zeggen mij waarschijnlijk net zo weinig als dat het jou zegt, maar het staat wel een stuk stoerder.

Ster advertentie
Ster advertentie