OMG

Vrouw ontvangt al jaren een salaris van 2.900 euro: ''Ik voer geen klap uit''

foto: rtl.be
  1. Newschevron right
  2. Vrouw ontvangt al jaren een salaris van 2.900 euro: ''Ik voer geen klap uit''

Schaamte

In 2000 liep Dominque onterecht een promotie tot manager mis. Ze werd tijdelijk overgeplaatst naar de provinciale bibliotheek van Namen. Hoewel ze geen enkele taak kreeg toegewezen, zit ze daar nog steeds. Net als iedereen, vraagt ook presentator Christophe Deborsu zich af: een salaris van 2.900 euro met niets doen, dat is toch best comfortabel?

''Ik heb een salaris om jaloers op te zijn, dat geef ik toe. Maar als gemotiveerd ambtenaar, voel ik mij beledigd. De schaamte die ik al zeventien jaar voel, is onmeetbaar. Ik voel me al jaren heel erg vernederd. Als men mij vraagt, wat ik doe voor de kost, durf ik niet te antwoorden. Het is erg moeilijk geweest voor mij.''

Zelfmoordneiging

Dominique wil met haar publieke optreden aandacht vragen voor 'morele intimidatie' op de werkvloer. Er zijn periodes geweest dat het veel zwaarder was voor de Waalse ambtenaar. Tijdens de eerste vijf jaar van haar gedwongen inactiviteit had Dominique zelfs last van suïcidale gedachten.

''Ik kon die situatie niet aan. Ik heb er zelfs aan gedacht om uit het leven te stappen. Dankzij mijn naasten en de dokters is het gelukkig niet zo ver gekomen.''

Geen zelfvertrouwen

Maar als het zo verschrikkelijk is, waarom zoekt ze geen andere baan? ''Ik moet voor een gezin zorgen. Ik ben de enige die voor het eten zorgt. Als je constant moreel geterroriseerd wordt, zoals ik, heb je geen kracht, energie en zelfvertrouwen meer.'' Toch zou ze wel andere banen aangeboden te hebben gekregen.

Koffie inschenken

Jean-Marc van Espen, voorzitter van het provinciaal college, zat ook aan tafel. Hij vertelt dat ze meerdere voorstellen heeft gehad voor een andere baan, maar ze zou die allemaal hebben geweigerd. Dominique beweert dat ze slechts één voorstel heeft gehad, maar dat kwam volgens haar niet overeen met haar capaciteiten: ''Ik heb geen politieke wetenschappen gestudeerd om koffie in te schenken tijdens vergaderingen.''

Ontslag

Haar ontslaan is geen oplossing. Daarvoor zou ze een negatieve evaluatie moeten krijgen, maar ze heeft al vijftien jaar geen evaluatie gehad. Het ziet er ook niet naar uit dat dit nog gaat gebeuren. Haar manager zou namelijk bang zijn voor een rechtszaak. Detry zou naar de rechtbank kunnen stappen met een klacht over intimidatie.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bezoek 113.nl of bel het telefoonnumer van 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113. Mensen met suicidale gedachten en hun naasten kunnen hier 24/7 anoniem en gratis gebruik van maken.

Ster advertentie
Ster advertentie