OMG

Waarom zijn wij bang voor ongevaarlijke dingen?

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Waarom zijn wij bang voor ongevaarlijke dingen?

Mensen zijn vaak bang voor dingen die helemaal niet gevaarlijk zijn, zoals piepschuim, ballonnen en zelfs getallen. Rachaël de Jong doet onderzoek naar fobieën en vertelde Morad & Shay dat die angst voor het ongevaarlijke door een aantal verschillende dingen kan komen:

  • Angstig aangelegd, dus genetisch.
  • Opgevoed door ouders die overal bang voor zijn.
  • Traumatische ervaring, zoals een ballon die bij je oor knapt.
  • Angst om te schrikken.

Gevaarlijke dieren

Ongevaarlijke dingen weten we nu, maar hoe zit het dan met gevaarlijke dieren? Rachaël denkt dat iedereen een oerinstinct heeft om bang te zijn voor gevaarlijke dieren. Dat is volgens haar ook de reden dat zoveel mensen bang zijn voor spinnen, die eigenlijk heel onschuldig zijn. "Ik denk dat die nog als gevaarlijke dieren worden gezien."

Durfpoli

Om van je angsten af te komen bestaan er gelukkig durfpoli. Bij de durfpoli waar Rachaël onderzoek doet, zit nu blijkbaar iemand die bang is voor fruit. Hoe kan je daar ooit bang voor worden? "Dat is lastig te verklaren", zegt Rachaël. "Wat wij belangrijker vinden is die persoon leren omgaan met de angst en er vanaf te komen. We hebben hem al geleerd om met een paar soorten fruit om te gaan en zelfs in zijn mond te stoppen."

Ster advertentie
Ster advertentie