OMG

Je kan doodgaan aan een gebroken hart!

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Je kan doodgaan aan een gebroken hart!

Bijna iedereen weet hoe het voelt: een gebroken hart. Naast dat het mentaal vreselijk is, kan dit ook heftige lichamelijke gevolgen met zich meebrengen. Je kan namelijk het gebroken- hart-syndroom krijgen. Wat dat precies is vertelt cardioloog Janneke Wittekoek aan Morad en Shay.

Gebroken-hart-syndroom

Een gebroken hart hebben is dus veel serieuzer, en misschien zelfs gevaarlijker dan de meeste mensen denken. Door de heftige emotie die je ervaart als je liefdesverdriet hebt, krijgt je lichaam zoveel stresshormonen binnen dat dit een giftig effect heeft op je hartspieren. In hele extreme gevallen kan je er zelfs aan overlijden. ''Als je in het ziekenhuis zou worden opgenomen met het gebroken-hart-syndroom, zou je dus ook echt behandelt moeten worden met medicijnen. Ook moet je een hartrevalidatietraject doorlopen,'' vertelt Janneke.

herstellen

Er is gelukkig niet alleen slecht nieuws. Een gebroken hart kan helemaal hersteld worden. Dit kan je doen door ervoor te zorgen dat je je hart gezond houdt. ''Gezond eten, lekker veel bewegen en werken aan stress door middel van yoga. Dat is goed voor je gezondheid en goed voor je hart.'' Zo voorkom je dus ook het gebroken-hart-syndroom.

''Als dan toch je hart gebroken wordt, neem dan een lekker groot stuk chocolade.''
Ster advertentie
Ster advertentie