OMG

New Yorkse sekteleider veroordeeld tot 120 jaar cel

foto: ANP / AFPfoto: ANP / AFP
  1. Newschevron right
  2. New Yorkse sekteleider veroordeeld tot 120 jaar cel

Keith Raniere, de leider van een New Yorkse sekssekte, werd vorig jaar juli al schuldig bevonden aan het gebruiken van jonge vrouwen als seksslaaf, vrouwenhandel, het bezit van kinderporno, het uithongeren en brandmerken met zijn initalen van vrouwelijke aanhangers, samenzwering en afpersing. Hij is nu voor al deze feiten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 120 jaar. Dat meldt NOS.

NXIVM

De NXIVM-sekte noemde zichzelf een organisatie voor zelfontplooiing en zelfhulp. De organisatie richtte zich vooral op het binnenhalen van vrouwen die vervolgens werden gebruikt als seksslavinnen en werden afgeperst met onder meer naaktfotos. Onder die druk moesten zij weer nieuwe slachtoffers werven. Over de sekte zijn twee series gemaakt: The Vow en Seduced: Inside the NXIVM Cult.

Hollywood en miljonairs

Onder Raniere's volgers bevonden zich ook miljonairs en een Hollywood-actrice, die zich lieten vernederen en gehoorzaamheid aan hem moesten beloven als onderdeel van het cursusprogramma. Zo bekende de Smallville-actrice Allison Mack dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan mensenhandel en dwangarbeid. Ze zou twee vrouwen tot seks hebben gedwongen met Raniere en daar geld voor hebben gekregen. De actrice moet haar straf nog horen.

Een andere volger van Keith Raniere met een belangrijke rol is Clare Bronfman, dochter van multimiljardair Edgar Bronfman. Zij zou onder andere seksslavinnen hebben geregeld voor de sekteleider. Zij bekende eerder ook schuld en betaalde in ruil voor strafmindering een boete van zes miljoen dollar. Claire Bronfman werd vorige maand veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en negen maanden.

Onschuldig

Hoewel andere belangrijke spelers in het verhaal als Bronfman en Mack schuld hebben bekend, verklaart Keith Raniere nog altijd onschuldig te zijn. Desondanks het feit dat hij vorig jaar juli al schuldig werd bevonden aan alle aanklachten, verklaarde hij geen spijt te hebben, omdat hij niet gelooft dat zijn handelingen misdaden zijn geweest.

Quote

Ik heb inderdaad geen spijt van de misdaden waarvan ik niet geloof dat ik ze ├╝berhaupt gepleegd heb

Keith Raniere

120 jaar

De eis van het Openbaar Ministerie was levenslang. De verdediging van Raniere pleitte voor een straf van maximaal 15 jaar. De rechter noemde Raniere medogenloos en de misdaden niet te ontkennen, mede door de verklaringen van zijn slachtoffers onder wie minderjarige meisjes.

Zo verklaarde een slachtoffer waarmee de sekteleider in 2005 een seksuele relatie begon, zij was op dat moment 15 jaar oud. Zij vertelde tijdens de rechtszitting onder andere dat zij de datum waarop ze voor het eerst werd misbruikt, moest erkennen als hun jubileum. Wat volgde is een periode van twaalf jaar misbruik. Dat meldt The Guardian. De rechter veroordeelde Keith Raniere uiteindelijk voor 120 jaar gevangenisstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie