OMG

Man weigert lintje in de naam van koning: “Ik heb niets met het koningshuis”

foto: Omroep Fryslan
  1. Newschevron right
  2. Man weigert lintje in de naam van koning: “Ik heb niets met het koningshuis”

De Friese Piet de Haan werd onlangs met een koninklijk lintje geëerd voor zijn werk als vrijwilliger. Velen zouden deze onderscheiding als iets bijzonders zien, maar dat lag voor Piet toch anders. Hij wilde het lintje namelijk niet aannemen, omdat hij "niets met het koningshuis heeft".

Lintje

Burgemeester Kramer van Noardeast-Fryslân wilde Piet de Haan een lintje geven in naam van koning. Deze zou hij verdiend hebben door zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor de Historische Vereniging Noordoost-Friesland. Deze accepteerde De Haan niet en hij verklaarde ook meteen waarom: "Ik heb niets met het koningshuis. Ik vind het eigenlijk heel storend." De Haan was in de veronderstelling dat hij langskwam voor een vriend die een lintje zou krijgen. Tot zijn grote verbazing kreeg hij hem zelf uitgereikt.

Toch blij met waardering

De Haan was desondanks erg blij met de verbale waardering die hij kreeg voor zijn inzet. Maar voor een lintje aan zijn borst was er geen plaats. "Het is voor mij niet een eer. Het is eerder een soort dolksteek." De burgemeester gaf aan respect te hebben voor zijn standpunten en stak nogmaals de loftrompet voor het werk van De Haan.

Ster advertentie
Ster advertentie