OMG

16-jarige Rus 5 jaar naar strafkamp na plan om gebouw op te blazen in 'Minecraft'

foto: Twitter / nikkimeel (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. 16-jarige Rus 5 jaar naar strafkamp na plan om gebouw op te blazen in 'Minecraft'

De 16-jarige Nikita Uvarov uit Rusland moet vijf jaar naar een strafkamp vanwege het 'trainen voor terroristische activiteiten'. Zo had hij onder meer het plan om een gebouw op te blazen in de game Minecraft.

Replica kantoor veiligheidsdienst

In Minecraft is het voor spelers mogelijk om van alles te bouwen (en vervolgens op te blazen). Uvarov had samen met twee andere jongens het plan om een replica van een kantoor van de Russische veiligheidsdienst FSB op te blazen in Minecraft. Volgens Russische media werd het plan ontdekt toen de politie de mobieltjes van de jongens doorzocht.

Ook ontdekte de politie video's waarin te zien zou zijn dat de jongens zelf vuurwerk maakten en molotovcocktails lieten ontploffen in een verlaten gebouw. Daarnaast zouden de jongens flyers met de tekst 'De FSB is de belangrijkste terrorist' geplakt hebben op een lokaal FSB-gebouw en hun steun hebben geuit voor de veroordeelde activist Azat Miftakhov. Daarvoor werden de jongens in 2020 gearresteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Schoon geweten'

De rechter oordeelde deze week uiteindelijk dat de 16-jarige Uvarov vijf jaar in een strafkamp moet doorbrengen. De andere jongens kregen voorwaardelijke straffen en huisarrest. Uvarov zei dat hij zijn straf "met waardigheid en een schoon geweten" zal uitzitten. "Ik ben geen terrorist. Ik zou alleen mijn school willen afmaken, een studie willen volgen en naar een plek ver hiervandaan willen verhuizen", aldus Uvarov.

Ster advertentie
Ster advertentie