OMG

Russische tatoeëerster 'helpt' slachtoffers van huiselijk geweld

  1. Newschevron right
  2. Russische tatoeëerster 'helpt' slachtoffers van huiselijk geweld

De Russische tatoeëerster Yevgeniya Zakhar kreeg ineens veel vrouwen over de vloer. Ze plaatste namelijk een oproep op Facebook waarin ze liet weten dat ze slachtoffers van huiselijk geweld een gratis tatoeage wilde aanbieden. Met bloemen en vlinders kan ze de littekens verbergen, zodat de vrouwen de gewelddadige relaties uit het verleden achter zich kunnen laten.

Littekens

Inmiddels heeft ze al meer dan duizend vrouwen een gratis tatoeage gegeven. Door de zware verhalen die Yevgeniya te horen krijgt, heeft ze een maximum van vijf tatoeages per dag ingesteld.

''Meer kan ik er emotioneel gezien niet aan. De vrouwen praten met mij over hun littekens. Vooral omdat het de laatste keer is dat ze erover moeten vertellen.''

Ophef

Uiteraard rijst de vraag of Yevgeniya de vrouwen wel echt helpt. Een tijd geleden werd er op Marokkaanse televisie een tutorial gegeven over hoe je de gevolgen van huiselijk geweld kan verdoezelen met make-up. Daar ontstond veel ophef over, omdat daarmee de oorzaak niet wordt aangepakt en het probleem alleen maar meer op de achtergrond verdwijnt.

Herinnering

Volgens de tattoo-artieste kan het vrouwen wel degelijk helpen. Het kan ze helpen om verder te gaan met hun leven, zonder telkens te worden herinnerd aan de pijn van hun gewelddadige relatie.

''De littekens veranderen in iets wat ze zelf mooi vinden, zorgt ervoor dat ze het gevoel van eigenwaarde terugkrijgen. Het kan hen helpen om een nieuw perspectief te krijgen op het trauma.''

GELDBOETE

Huiselijk geweld is een groot probleem in Rusland en het lijkt alleen maar erger te worden. President Poetin heeft pas ingestemd met een nieuwe wet, waarbij huiselijk geweld in Rusland minder streng wordt bestraft. De geweldpleger krijgt hoogstens een geldboete of moet maximaal vijftien dagen vastzitten.

Bekijk het werk van Yevgeniya Zakhar hier:

Foto's: Vadim Braydov

Ster advertentie
Ster advertentie