OMG

Allah schenkt niet iedereen een kind, dan maar aan de IVF?

  1. Newschevron right
  2. Allah schenkt niet iedereen een kind, dan maar aan de IVF?

Jasmina (34) is drie jaar getrouwd, maar het lukt haar niet om zwanger te raken. Door haar geloof vindt ze dat minder erg. "Volgens mij is het voorbestemd. Moslims noemen dat mekteb," vertelt ze in een reportage van Geertje Algera. Jasmina is onlangs begonnen aan een vruchtbaarheidsbehandeling. Ze spuit hormonen en als ze een eisprong heeft, wordt het zaad van haar man in het ziekenhuis diep in de baarmoeder ingebracht. Mocht IUI niet werken, dan wil ze graag IVF proberen.

IVF = niet haram

Wat veel moslims in Jasmina's positie zich afvragen, is of vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF en IUI verboden (haram) zijn volgens de islam. Hassan Bouyazdouzen van de Islamitische Universiteit Rotterdam zegt dat ze toegestaan zijn, maar wel met voorwaarden. Zo mag het alleen met eicellen en sperma van het stel zelf. Sperma-donatie, eiceldonatie of een draagmoeder is dus niet toegestaan.

Sperma zonder masturberen

Fertiliteitsarts Tessa Cox ziet regelmatig gelovige mensen in haar spreekkamers in Utrecht en Nieuwegein. "Ik zie een doorsnee van de samenleving. Problemen met zwanger worden komt bij 1 op de 6 stellen voor. Iedereen is hier verdrietig over, gelovig of niet." Wel merkt de arts op dat gelovige stellen er soms meer in berusten als zwanger worden niet lukt: "Het is van Hogerhand besloten, dus ze geven zichzelf niet de schuld van hun onvruchtbaarheid." Wat bij moslims ook meespeelt, is dat de man voor de IVF niet mag masturberen, maar gelukkig zijn daar ook oplossingen voor.

Problemen met zwanger worden

Ster advertentie
Ster advertentie