OMG

Grootste IMAX-scherm van Europa staat binnenkort in het Duitse Leonberg

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Grootste IMAX-scherm van Europa staat binnenkort in het Duitse Leonberg

Sommige films moet je met een sick geluid op een extreem helder en vooral groot scherm zien. Daar hebben we tegenwoordig IMAX-bioscoopzalen voor en de schermen in die zalen worden net als televisies ook steeds groter. Het grootste IMAX-bioscoopscherm van Europa staat momenteel al in Duitsland met een oppervlakte van 594 vierkante meter. Bioscopencomplex Traumpalast Leonberg gaat daar binnenkort echter flink overheen, want ze krijgen daar een scherm van 38 meter bij 22 meter, dus 832 vierkante meter!

Stukje rijden

Het goede nieuws is dat het immense IMAX-scherm vanaf 2020 bij onze oosterburen staat. Naast een groot scherm, krijgt de bioscoop ook een next-level laserprojectiesysteem en 12-kanaals geluidstechnologie, wat voor dynamischer geluid zou moeten zorgen. Het slechte nieuws is dat Leonberg in de buurt van Stuttgart ligt. Dat is vanaf Utrecht zo'n 600 kilometer rijden. Mocht je daar weinig zin in hebben, dan is het grootste IMAX-scherm van Nederland misschien een optie. Die staat bij Pathé in Arnhem, maar is wel een stuk kleiner dan die in Duitsland, namelijk 'maar' 21 meter bij 12 meter, dus 252 vierkante meter.

Grootste schermen

Het grootste bioscoopscherm van de wereld staat momenteel in Suzhou, Jiangsu in China. We hebben het dan over een scherm van 34,6 meter bij 26,8 meter, dus 927 vierkante meter. Het grootste IMAX-scherm van de wereld kan je vinden in Melbourne, Australië. Daar hebben ze in het Melbourne Museum een scherm staan dat 32 meter breed en 23 meter hoog is. Het record van het grootste IMAX- én bioscoopscherm stond op naam van Sydney met een scherm van scherm was 35,73 meter bij 29,56 meter, dus 1056 vierkante meter. Dat complex wordt echter al jaren gerenoveerd waardoor dat scherm niet meer in gebruik is, dus die tellen we even niet mee. Voor de bioscoopzaal met het grootste aantal zitplaatsen moet je ook een aantal uur vliegen, want die vindt je in het Astor Theatre in Melbourne. Daar kunnen 1150 mensen tegelijkertijd een film kijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie