OMG

'Mexicaans topmodel overleden na mislukte biloperatie'

foto: Instagram: Joselyn Cano
  1. Newschevron right
  2. 'Mexicaans topmodel overleden na mislukte biloperatie'

Het Mexicaanse topmodel Joselyn Cano is eerder deze maand overleden, vermoedelijk na een mislukte biloperatie. Dat melden verschillende Amerikaanse en Mexicaanse media op basis van bronnen in de modellenwereld. De 30-jarige Cano had bijna 13 miljoen volgers op Instagram en stond in Mexico bekend als de 'Mexicaanse Kim Kardashian'. Naast haar werk als topmodel was Cano ook influencer en modeontwerpster.

Overleden

Cano overleed op maandag 7 december, maar het nieuws werd pas deze week bekendgemaakt. De familie heeft het overlijden nog niet officieel bevestigd, maar afgelopen woensdag werd er wel een livestream van de uitvaart op YouTube uitgezonden. De video begon met de tekst: 'Joselyn werd geboren op woensdag 14 maart 1990. Ze startte het eeuwige leven op maandag 7 december 2020.'

Verschillende modellen en influencers reageerden geschokt op het nieuws. "OMG, Joselyn is overleden na een operatie in Colombia. Dat is echt gestoord", schrijft model Lira Mercer. Influencer Daniella Chávez schrijft: "Rust zacht lieverd. Ik vond het altijd heerlijk om met deze vrouw te praten."

foto: Twitter: Lira Mercer

Biloperatie

Volgens Amerikaanse media reisde Cano begin december af naar Colombia voor een Braziliaanse butt lift (BBL). Dit is een beruchte plastische ingreep waarbij vet uit het ene deel van het lichaam wordt weggehaald, om vervolgens in de billen gespoten te worden. Hierdoor krijgen de billen een rondere en vollere vorm.

Hoewel een Braziliaanse butt lift omstreden is, ondergaan elk jaar duizenden vrouwen de behandeling. Cano is zeker niet het eerste geval waarbij de ingreep dodelijke gevolgen heeft. Vorig jaar overleed bijvoorbeeld een Duitse vrouw aan de gevolgen van de operatie.

Gevaarlijk

Uit onderzoek blijkt dat een BBL-ingreep in 1 op de 3000 gevallen dodelijk afloopt, zoals waarschijnlijk bij Cano ook het geval was. Maar hoe kan het dan fout gaan? Volgens De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) wordt er bij bijna alle overleden patiënten ingespoten vet in de bilspier gevonden. Het vet is dan te diep in de bil gespoten waardoor het in de bloedsomloop terechtkomt. Dit kan er op zijn beurt voor zorgen dat er vetproppen in de aderen komen die de bloedtoevoer blokkeren. In veel gevallen krijgt de patiënt dan een hartinfarct of -stilstand met de dood tot gevolg.

Nederland

In Nederland is een BBL-ingreep vooral onder jonge vrouwen gewild, maar het is duur en de regelgeving in Nederland is streng. Daarom reizen steeds meer vrouwen af naar het buitenland om daar hun ideale lichaam te realiseren. Het lijkt steeds normaler te worden dat jonge vrouwen naar landen als Turkije, Brazilië of de Dominicaanse Republiek vertrekken om aan zichzelf te laten sleutelen, zelfs als dat serieuze gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. In de documentaireserie A Body To Die For? onderzocht FunX de risico's van de Braziliaanse butt lift en waarom vrouwen ondanks alle risico's hun leven hiervoor op het spel zetten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie