OMG

"Mekka... er is geen mooiere plek om te sterven"

  1. Newschevron right
  2. "Mekka... er is geen mooiere plek om te sterven"

Op de dag waarop het Offerfeest begon, ging het helemaal mis tijdens de hadj (pelgrimstocht) in Mina, vlakbij de heilige stad Mekka. Wat een mooie dag had moeten worden, eindigde in een tragedie met meer dan 700 doden door verdrukking. Ook raakten er 800 mensen gewond. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat één van de slachtoffers uit Nederland afkomstig is. Het gaat om een 62-jarige vrouw uit Emmen die hoogstwaarschijnlijk door een hartstilstand om het leven is gekomen. Ze was met haar man op pelgrimstocht.

Geen mooiere dag om te sterven

Op social media verschenen veel steunbetuigingen en werd er volop gebeden, maar er zijn ook moslims die de tragedie positief proberen te bekijken. Zij schrijven op social media dat er "geen mooiere dag en plek is om te sterven." De overleden moslims bevonden zich op dat moment op (voor hun) de heiligste plek ter wereld, in een gereinigde staat. Islamologen bevestigen dat je dan volgens de islam rechtstreeks naar het paradijs gaat.

Drukte mijden

Morad en Shay spraken met Abdellah die reizen naar Mekka organiseert. Hij heeft ook een groep die zich op dit moment in Mekka bevindt, maar zijn groep pelgrims maakt het gelukkig goed. Dat heeft volgens Abdellah ook te maken met de voorbereiding. Hij adviseert 'zijn' pelgrims namelijk om bepaalde drukke tijden te mijden. Volgens de Saudische minister van Volksgezondheid is de drukte ontstaan doordat bepaalde mensen zich niet aan de verdeling van pelgimsgroepen hebben gehouden, waardoor drukke tijden juist deels gemeden worden. Minister Khaled al-Falih houdt de bedevaartgangers in Mekka verantwoordelijk voor de stormloop.

Onderschat?

Abdellah vertelde Morad en Shay dat hij geschokt, maar ook verbaast is. In het verleden vielen vaker doden in Mekka, maar door nieuwe uitbreidingen en regels had hij deze tragedie nooit verwacht. Mensen konden vroeger op twee verdiepingen rondlopen, dat aantal verdiepingen zijn er inmiddels meer dan het dubbele geworden, voegde Abdellah daaraan toe.

Ster advertentie
Ster advertentie