OMG

Indiaas meisje (15) fietst 1200 kilometer met gewonde vader achterop

foto: BBCHindi
  1. Newschevron right
  2. Indiaas meisje (15) fietst 1200 kilometer met gewonde vader achterop

In India worden veel mensen dubbel geraakt door het coronavirus. Ze lopen het risico om ziek te worden en verliezen daarnaast ook nog eens hun baan. Bijna al het werk is verdwenen, wat betekent dat veel mensen geen geld meer hebben om te eten. De 15-jarige Jyoti en haar vader kwamen daarom - samen met vele anderen - tot de conclusie dat er niks anders op zat dan terug te gaan naar hun geboortedorp. Alleen ligt dat 1200 kilometer verderop...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Geen keus'

Jyoti's vader Mohan is riksjabestuurder, maar heeft geen inkomen meer nu al het reizen in het land verboden is. Ook raakte hij gewond tijdens een ongeluk op zijn werk, waardoor hij niet meer kan lopen. Jyoti kocht daarom van hun spaargeld een tweedehands fiets, zette haar vader en al hun spullen achterop en begon moedig met trappen. "Ik had geen keus", aldus Jyoti. "We zouden het niet overleefd hebben als ik niet naar mijn dorp was gefietst."

7 dagen fietsen

Een week lang zaten Jyoti en haar vader op de fiets, overlevend op water en eten dat ze van voorbijgangers kregen. Een enkele keer kregen ze een lift van een vrachtwagen, maar verder heeft Jyoti al die kilometers in de hitte zelf weggetrapt. Uiteindelijk bereikten de twee veilig en wel hun geboortedorp en de rest van de familie, iets wat niet alle Indiase arbeiders kunnen zeggen die terugkeren naar hun dorp. Veel worden tijdens die tocht namelijk doodgereden of ze overlijden door vermoeidheid.

Nationale wielrenteam

Behalve een veilige thuiskomst heeft de fietstocht Jyoti nog iets opgeleverd. Ze is namelijk benaderd door de Indiase wielrenbond. De voorzitter was na het lezen van de lokale nieuwsberichten zo onder de indruk, dat hij haar heeft uitgenodigd om na de crisis naar Delhi te komen. Daar krijgt ze een proefplekje in het nationale wielrenteam. "Ze moet iets in zich hebben. Meer dan 1200 kilometer fietsen is geen gemakkelijke taak. Ze moet wel kracht en fysiek uithoudingsvermogen hebben en dat willen we testen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie