OMG

Leraar loopt elke dag kilometers om kids gratis schoollunches te brengen

foto: Jon Corken/Grimsby Live
  1. Newschevron right
  2. Leraar loopt elke dag kilometers om kids gratis schoollunches te brengen

Nu de scholen door de coronacrisis in bijna heel Europa dicht zijn, zitten veel kinderen thuis. Hoewel dit voor de meesten geen groot probleem is, zijn er veel kids die daardoor naast hun dagelijkse lessen ook een fatsoenlijke (warme) maaltijd missen. Hun ouders hebben het niet breed en door het wegvallen van school, valt ook hun gratis lunch weg. Dit is ook het geval op een school in het Engelse Grimsby, maar gelukkig loopt daar een held rond: meester Zane Powles.

Lunchservice

Zane loopt sinds het sluiten van de basisschool waarop hij werkt elke dag meer dan acht kilometer om ervoor te zorgen dat 75 kinderen uit kwetsbare gezinnen de gratis lunch krijgen. Dat kost hem elke dag zo'n twee uur. Hij klopt aan, laat het pakketje achter voor de deur en wacht op de stoep tot het opgepakt is. "Ik doe dit zodat kinderen en hun ouders niet zelf naar buiten hoeven om de maaltijden op te halen. Zo hoeven ze niet met anderen in contact te komen, maar krijgen ze wel minstens één goede maaltijd per dag", vertelt hij aan een lokale krant.

"Mensen riskeren hun leven aan de frontlinie of zorgen als vrijwilliger voor medicijnen. Ik doe dit, omdat het de juiste manier is om te helpen waar ik kan."

check up

De 47-jarige leerkracht maakt ook meteen van de gelegenheid gebruik om te checken hoe het met de kinderen gaat. "Onderweg zeg ik gedag tegen de kids en de ouders." Die vonden het in het begin een beetje raar om hun meester in de voortuin te zien staan met lunchpakketjes, maar inmiddels is het al "het nieuwe normaal". Voor sommige leerlingen neemt hij extra huiswerk mee. Die bezoekjes zijn naar eigen zeggen wat minder populair.

Held

Zane is in het stadje inmiddels uitgeroepen tot echte held. Zo komen buurtbewoners hun huis uit om te applaudisseren wanneer hij voorbij loopt. Ook op social media is zijn actie niet onopgemerkt gebleven. Zelf blijft Zane bescheiden onder alle aandacht. "Het is teamwork", zegt hij, doelende op zijn collega's die per auto lunches brengen naar de kids die verder weg wonen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie