OMG

Nelson Mandela overleden

  1. Newschevron right
  2. Nelson Mandela overleden
Nelson Rolihlahla Mandela is vandaag in Zuid-Afrika overleden. Zijn dood werd bekendgemaakt door president Zuma. Er waren vandaag al geruchten dat de gezondheid van de oud-president sterk achteruit ging. Mandela was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika en werd wereldwijd geprezen om zijn volhardende strijd tegen de apartheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Veroordeeld
In 1964 werd Mandela, samen met andere leiders van het Afrikaans Nationaal Congres(ANC), veroordeeld wegens het voorbereiden van een guerrilla-oorlog, met de bedoeling het apartheidsregime met geweld omver te werpen. Hem werd een levenslange gevangenisstraf opgelegd, die hij voornamelijk heeft uitgezeten op Robbeneiland. Tijdens zijn 27 jarig gevangenschap werd Mandela een symbool voor de wereldwijde anti-apartheidsbeweging geleid door het ANC.

Vrijgelaten
Op 11 februari 1990 werd hij onder internationale druk eindelijk vrijgelaten, dit op aanvraag van de toenmalige blanke president van Zuid-Afrika De Klerk. Wereldwijd werd opgetogen gereageerd. Mandela werd vrijgelaten uit de Victor Verster-gevangenis in de buurt van Paarl en reed van daaruit onder luid gejuich van zijn aanhangers meteen door naar het ANC-hoofdkwartier in Kaapstad.

Nobelprijs
Het verbod van het ANC werd snel opgeheven en Mandela werd in juli 1991 unaniem gekozen tot haar nieuwe voorzitter.In 1993 ontving hij, samen met Frederik de Klerk, de laatste blanke president van Zuid-Afrika de Nobelprijs voor de Vrede.

President
In februari 1994 werd besloten tot het houden van vrije, niet-raciale verkiezingen in de daaropvolgende winter, om te komen tot een nationale eenheidsregering. Daarvan werd Mandela president (hij was toen 75 jaar), als opvolger van De Klerk. Hij was daarmee de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Mandela groeide snel in de rol van oudere staatsman en wist, met hulp van onder meer aartsbisschop Desmond Tutu, een sfeer van nationale verzoening te bewerkstelligen.

Afgetreden
In juni 1997 trad Mandela af als president van het ANC ten gunste van zijn opvolger, Thabo Mbeki. In 1999 besloot Mandela om zichzelf niet opnieuw verkiesbaar te stellen bij de landelijke verkiezingen. Sindsdien was zijn publieke rol symbolisch en informeel. Zo was hij onder andere lid van The Elders, een raad van wereldleiders en andere prominente personen.

Op 29 mei 2012 vertrok Nelson Mandela uit Johannesburg naar het dorp Qunu in Umtata (Zuid-Afrika) waar hij als kind opgroeide. Daar wilde hij in rust en vrede sterven.

Een overzicht van het bijzondere leven van Nelson Mandela
Ster advertentie
Ster advertentie