OMG

Hetero met bijzondere dwangstoornis: controleren of hij homo is

foto: BNNVARA
  1. Newschevron right
  2. Hetero met bijzondere dwangstoornis: controleren of hij homo is

HOCD is de afkorting voor Homosexual Obsessive Compulsive Disorder. Wat dat betekent? Dat je hetero bent, maar een dwangstoornis hebt waarbij je constant obsessief twijfelt over je geaardheid. Kevin Annoot is zo'n dwangpatiënt en was te gast bij het televisieprogramma The Psycho Show om daarover te praten.

plotseling

Kevins dwangstoornis begon tien jaar geleden, zo vertelt hij aan presentatrice Sophie Hilbrand. "Het begon vrij plotseling. Tien jaar geleden kwam er tijdens een vergadering op werk een man binnen die ik nog nooit gezien had. Toen sloegen mijn gedachten ineens op hol. Er gingen allerlei vragen door mijn hoofd, zoals: 'Zou die man homo zijn? Ben ik homo? Heeft hij kinderen? Is hij getrouwd? Wil ik met hem afspreken?'"

geen verdrongen homoseksualiteit, maar angst

Psychiater Menno Oosterhoff, die naast Kevin aan tafel zat, geeft aan dat deze dwangstoornis heel vaak voorkomt, maar dat het dan niet wordt herkend. "Mensen denken dan, het zal vast wel verdrongen homoseksualiteit zijn." Maar in Kevins situatie is dat duidelijk niet het geval. Hij heeft in beginsel geen seksueel gevoel bij mannen en voelt zich dus niet per se aangetrokken tot hetzelfde geslacht. "Bij hem begint het gewoon met de gedachte of hij homo zal zijn."

Toen Kevin die gedachte ineens kreeg, was hij ook onrustig en zenuwachtig. Het liefst wilde hij weg uit de vergaderruimte. "Achteraf had ik niet zoiets dat ik die man beter wilde leren kennen of dat ik me tot hem aangetrokken voelde. Ik dacht wel, misschien heeft hij iets bij mij in gang gezet, waarvan ik zelf niet wist dat het in me zat. Een soort sluimerend homoseksueel gevoel. De angst dat ik homo zou zijn, kwam echt plotseling."

op onderzoek uit

Voordat Kevin ontdekte dat hij HOCD heeft, ging hij voor zichzelf op onderzoek uit. "Als ik een man en een vrouw op straat zag lopen, naar wie van de twee ging mijn aandacht? In een latere fase stond ik in de keuken, ik ging de oven openen en plotseling ging mijn aandacht naar mijn handen. Toen stelde ik mezelf de vraag: misschien loop ik al mijn hele leven op een heel vrouwelijke manier rond, maar heb ik het zelf nooit gezien. Misschien denkt de hele wereld dat ik homo ben, maar heb ik het zelf nooit gezien."

Ook heeft Kevin naar homo porno gekeken om erachter te komen wat dat met hem zou doen. "In het begin denk je, dit zegt mij totaal niets." Maar helaas werkt dwang niet op die manier en neemt het de boel soms over. "Uiteindelijk voel je toch een bepaalde manier van opgewondenheid, maar op een andere manier dan bij vrouwen."

ERMEE OMGAAN

Kevin heeft momenten gehad dat hij wilde verkondigen dat hij toch homo is. Maar die momenten duurden niet lang. "Het duurde vijf minuten en daarna dacht ik weer, waar ben ik in godsnaam mee bezig?"

Nu Kevin weet dat hij een dwangstoornis heeft, leert hij met zijn gedachten omgaan. Daarnaast heeft hij nooit de behoefte gehad om te experimenteren met homo's. "Ik heb een angst om te experimenteren. Dat idee op zich gaat mij te ver. Ik heb ook veel verschillende coming out-verhalen gelezen, maar ik had geen enkel moment het gevoel dat dat ook over mij ging."

Ster advertentie
Ster advertentie