FunX Amsterdam

Homostel na Pride 'bespuugd, geïntimideerd en uitgescholden' in Uber

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Homostel na Pride 'bespuugd, geïntimideerd en uitgescholden' in Uber

Dat de 'discriminatieknop' die Uber vorige week in de app heeft gezet hard nodig is, is afgelopen weekend opnieuw gebleken. Uitgerekend na afloop van de Pride-week zegt een homostel in Amsterdam bespuugd, geïntimideerd en uitgescholden te zijn door een Uber-chauffeur.

Agressief

Aan AT5 vertellen Jens en Lucas dat de chauffeur hen uitschold voor 'kankerhomo's' nadat ze op de achterbank elkaars hand vasthielden en elkaar een kus gaven. "Dit is Amsterdam, dat is geen probleem, dachten we." Het stel vertelt dat de chauffeur erg agressief werd. Bij het uitstappen spuugde hij in Lucas' gezicht en probeerde hij naar de twee mannen uit te halen. "Het leek erop alsof hij ons wilde slaan. [...] In de drie jaar dat we hier wonen heb ik me zo vrij en gelukkig gevoeld. Dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Dit is onacceptabel."

Discriminatieknop

Naast dat Jens en Lucas aangifte hebben gedaan, hebben ze ook Uber ingelicht over het incident. Ze maakten zich namelijk zorgen over anderen Pride-vierders in de stad. Een melding maken via de nieuwe discriminatieknop was volgens de twee niet mogelijk. Die knop werd precies een week geleden geïntroduceerd nadat dragqueen Jennifer Hopelezz tot twee keer toe werd geweigerd door een Uber-chaffeur.

Met de knop kunnen zowel bestuurders als passagiers een melding maken van discriminatie. Afhankelijk van hoe erg de situatie is, krijgt een gebruiker vervolgens een waarschuwing of een verbod op de app. De knop is onderdeel van meerdere nieuwe maatregels tegen discriminatie in de Amsterdamse taxiwereld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

passende maatregelen?

Tegen AT5 liet Uber weten: "Wij betreuren dit incident. Discriminatie is onacceptabel en gaat tegen ons beleid in. Iedereen verdient een veilige ervaring met Uber en daarom hebben we vorige week extra voorlichting naar chauffeurs gestuurd om bewustwording en goed gedrag te stimuleren. Wij nemen deze klacht uiterst serieus en zijn dit incident aan het onderzoeken, zodat we passende maatregelen kunnen nemen." Lucas en Jens geven aan nog geen reactie van Uber te hebben ontvangen.

Geen veilig nachtleven

Shamiro, Nachtburgemeester van Amsterdam, deelde zondag bij FunX zijn visie over de veiligheid en vrijheid in het Amsterdamse nachtleven. Die kan volgens hem nog zeker een stuk beter, vooral in de urban scene. "Zo lang je moet nadenken over of het wel veilig is om hand in hand te lopen en hoe jou omgeving erop gaat reageren, denk ik niet dat het nachtleven veilig is."

Ster advertentie
Ster advertentie