OMG

Het is in de VS momenteel even koud als op de zuidpool en zo ziet dat eruit

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Het is in de VS momenteel even koud als op de zuidpool en zo ziet dat eruit

Heb je afgelopen winterdagen lopen struggelen met de kou? Kijk dan maar even naar hoe het er momenteel aan toegaat in het midden van de Verenigde Staten en je stopt gelijk met klagen. Daar is het namelijk pas écht winter met temperaturen tot wel 40 graden onder nul! Door de extreme kou zijn al twaalf mensen om het leven gekomen, waaronder twee studenten. Scholen en winkels zijn gesloten, het openbaar vervoer en diensten zoals de post liggen stil en duizenden vluchten zijn gecanceld. Kortom, alles ligt stil en mensen zitten noodgedwongen thuis.

bevriezing

De lage temperaturen worden veroorzaakt door een ijskoude wind die vanuit het poolgebied langs de VS trekt. Daardoor voelt het daar nu alsof je een ijskoude vriezer instapt als je naar buiten gaat. Hierdoor is het moeilijk om te ademen en kan je huid binnen vijf minuten bevriezen. De Amerikaanse autoriteiten vrezen voor deze bevriezing en onderkoeling en raden daarom iedereen aan om thuis te blijven. Daklozen worden opgevangen in speciale 'warmtecentra'.

bizarre beelden

De extreme weersomstandigheden leveren een hoop bijzondere beelden op. Zo steken ze in Chicago een deel van de treinrails in de fik, om te voorkomen dat deze bevriest en de treinen niet meer kunnen rijden.

Bevroren Niagara Falls

Ook zijn een van de grootste watervallen ter wereld compleet bevroren.

meren en rivieren

Net als grote meren en rivieren.

ICE ICE BABY

Dit gebeurt er als je heet water in de lucht gooit.

Bevroren wimpers

Als je naar buiten gaat, bevriezen je wimpers binnen een paar minuten!

extreme hitte

Aan de andere kant van de wereld, in Austalië, is momenteel sprake van extreme hitte. In Sydney en omstreken zweten mensen namelijk weg bij temperaturen van zo'n 40 graden. Dat betekent dat er een bizar verschil van tachtig graden tussen de twee landen zit. De hitte zorgt voor veel ongemakken zoals stroomuitval. Hierdoor kwam het verkeer stil te liggen en zat een ziekenhuis zonder elektriciteit. Ook zijn er tientallen wilde paarden dood gevonden en is er een massale vissterfte.

Ster advertentie
Ster advertentie