OMG

Deze vrouwen laten zich niet afschrikken door witte advocatenwereld

foto: Yoleiny Mateo Diaz
  1. Newschevron right
  2. Deze vrouwen laten zich niet afschrikken door witte advocatenwereld

Wat Samantha Ebecilio (29), Patricia Rodrigues de Carvalho (30), Yoleiny Mateo Diaz (31), Safiya Roble-van Deuren (37) en Lilian Madu (30) met elkaar gemeen hebben? Ze zijn black, female and fabulous én ook nog allemaal advocaten. Deze powervrouwen hebben hun eigen netwerk opgezet en staan op de cover van hét Nederlands Advocatenblad.

op eigen kracht

De advocatuur is vooral een wit bolwerk, waar onderdeel uitmaken van traditionele studentenverenigingen of een hockeyclub, je netwerk vergroot en je uiteindelijk zelfs aan een stage of baan kan helpen. Maar wat nu als je daar helemaal niks mee hebt? Dan moet je het zelf maar uitzoeken. Zo vertelt Yoleiny dat ze keihard heeft moeten struggelen en niet kon genieten van privileges. "Ik ben geboren in de Dominicaanse Republiek. Mijn moeder is schoonmaakster en sprak geen Nederlands." Daarnaast moest ze haar moeder vaak helpen en had ze een extra baantje om haar studie te betalen, dus er was geen tijd voor iets als een studentenvereniging.

rolmodellen

De inspirerende vrouwen gebruiken het woord discriminatie liever niet en denken graag vooruit, zo laat Yoleiny weten aan FunX. Daarom zochten de jonge donkere advocaten elkaar op, want ervaringen delen en stimuleren, that's the spirit! Hoewel er geen officiële naam is voor het netwerk, legt oprichter Samantha uit dat de groep echt een succes is.

"We noemen ons voor de grap black and fabulous female attorneys NL. We ontmoeten elkaar voor de gezelligheid, maar we hebben elkaar ook echt nodig. We vinden steun bij elkaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

niet goed genoeg?!

Yoleiny heeft stages gelopen bij zowel grote advocatenkantoren als in het buitenland. Daarnaast heeft ze gewerkt bij de rechtswinkel en had gemiddeld een acht op haar eindlijst. Toch was dat niet goed genoeg. Safiya, die op 17-jarige leeftijd vanuit Somalië naar Nederland vluchtte, herkent dit en heeft het ook niet makkelijk gehad. Ze moest keihard werken om haar taalachterstand in te halen en ging uiteindelijk rechten studeren in Leiden. In het interview dat ze had met het Advocatenblad vertelt Safiya dat ze elke dag in de boeken zat. Maar uiteindelijk kende ze niemand en niemand kende haar. "De advocatuur heeft eigen normen en waarden. Het is ons kent ons."

Van Zuidas naar Zuidoost

Inmiddels werkt Yoleiny niet op de Zuidas, maar in Zuidoost. In dit gedeelte van Amsterdam, Reigersbos om precies te zijn, zit advocatenkantoor Dayala. Via via kwam ze daar aan een baan.

"Ik ben blij dat ik in de sociale advocatuur terecht ben gekomen. Ik doe hier veel vreemdelingenzaken en krijg ook steeds meer Spaanstalige cliënten. Het geeft natuurlijk extra veel voldoening wanneer ik mijn eigen mensen kan helpen."

Lees hier ook meer over de andere advocaten.

Ster advertentie
Ster advertentie