OMG

VIDEO: Model werd viral meme en het verwoestte haar leven

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Model werd viral meme en het verwoestte haar leven

Je hebt er een gemaakt, gedeeld of anders gezien. Een meme met het gezicht van een echt persoon. Leuk voor ons, maar volgens het Taiwanese model Heidi Yeh kan het diegenes leven verwoesten. Niet alleen werd zij 'slachtoffer' van een viral meme, het verhaal dat erom heen werd verzonnen heeft nu nog steeds invloed op haar privé leven en carrière, vertelt zij aan Brits nieuwsmedium BBC.

"Ik zou tegen mijn man hebben gelogen over mijn plastische chirurgie"

Echt nep

Het model werkte mee aan een foto shoot voor een opdrachtgever. "Op de dag van de fotoshoot wist ik ongeveer waar het voor gebruikt zou worden", vertelt het model. De originele foto ging om een advertentie voor plastische chirurgie dat in een tijdschrift zou worden geplaatst. "Maar ik wist niet dat het zo verspreid zou worden op internet en dat er zoveel verhalen omheen zouden worden verzonnen."

Viral

Op de originele tekst bij de foto stond in het Taiwanees: 'Het enige waar je je zorgen over hoeft te maken, is hoe je het aan de kinderen gaat uitleggen'. "De kinderen op de foto zijn gephotoshopt, in het echt zien ze er niet zo uit", legt Heidi uit. "Later is het verhaal erbij bedacht, dat ik tegen mijn man zou hebben gelogen over mijn plastische chirurgie en dat hij erachter was gekomen toen we samen kinderen kregen. Hij zou mij daarna hebben aangeklaagd." Het verzinsel werd niet alleen verspreid, maar ook vertaald naar verschillende talen. "Zelfs mijn eigen familie en die van mijn verloofde vroegen of het echt waar was. Niemand gelooft dat ik geen plastische chirurgie heb gehad."

In CritiX had Dulci het over wat nep en echt is op social media. Daarover sprak zij onder andere met hijab Instagram model Ruba Zai.
Lees ook: Hijab Instagram model Ruba Zai: "De druk is zeker hoog om te blijven posten"

Ster advertentie
Ster advertentie