OMG

Vrouw (69) vliegt dertig keer de wereld over zonder instapkaart

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Vrouw (69) vliegt dertig keer de wereld over zonder instapkaart

Misschien heb je weleens zwartgereden in het OV of heb je jezelf een club binnen gebluft zonder kaartje, en waande je je daardoor een ware Leonardo DiCaprio in Catch Me If You Can. De 69-jarige Marilyn Hartman deed hier een (heel groot) schepje bovenop: de Amerikaanse oplichtster wist maar liefst 30 keer zonder instapkaart een vliegtuig te betreden en vloog daardoor de hele wereld over. Inmiddels is ze opgepakt en doet ze voor het eerst een boekje open over haar werkwijze in een interview met CBS2.

De Serial Stowaway

De 'Serial Stowaway', zo wordt Marilyn Hartman genoemd. Een toepasselijke naam: ze maakte sinds 2002 dertig illegale vluchten. Als je weleens hebt gevlogen of op een vliegveld bent geweest, lijkt dat een onmogelijke opgave. Toch ging het volgens haar vrij gemakkelijk; ze volgde gewoon een ander persoon.

Quote

Het lukt me door iemand te volgen die bijvoorbeeld een blauwe tas draagt. Voor ik het weet, sta ik in de rij van de douaniers en laten die me door omdat ze denken dat ik bij de man met de blauwe tas hoor.

Marilyn

Lang onopgemerkt

Je zou zeggen dat je als fervent oplichtster wel een keer wordt opgemerkt door de douane, maar Marilyn werd in 2014 pas voor het eerst gepakt. Ze werd toen vrijgelaten met een waarschuwing. Hoewel de Amerikaanse douane sindsdien op de hoogte was van haar bestaan, haar foto hing bij alle checkpoints, kon ze toch nog een tijd doorgaan met haar oplichterspraktijken. In 2019 werd ze weer opgepakt en veroordeeld tot 500 dagen celstraf.

Verbijsterend

CBS2 spreekt erover met luchtvaartbeveiligingsdeskundige Jeff Price, die het nog steeds "verbijsterend" vindt dat het Marilyn zo vaak gelukt is om zonder instapkaart langs de douane te komen. "Het geniale van haar werkwijze zit hem in de eenvoud", vertelt hij. "Het zijn de ongekunstelde plannen die vaak het meest succesvol zijn." Hij denkt dat haar werkwijze tijdens securitytrainingen als voorbeeld gebruikt moet worden, om zo toekomstige gevallen te voorkomen.

Moeilijke jeugd

Marilyn denkt dat haar gedrag te verklaren valt door de moeilijke jeugd die ze heeft gehad. Daarnaast is ze gediagnostiseerd met een bipolaire stoornis. Met haar illegale vluchten probeerde ze letterlijk weg te vluchten. Ze heeft spijt van haar daden en wil haar excuses aanbieden "aan de mensen die ze pijn heeft gedaan." Volgende maand verschijnt Marilyn Hartman voor de rechter.

Ster advertentie
Ster advertentie