OMG

Oudste vrouw ter wereld viert 117e verjaardag

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Oudste vrouw ter wereld viert 117e verjaardag

Het is feest! De oudste persoon op de wereld, Kane Tanaka, is vandaag jarig en viert dat ze maar liefst 117 kaarsjes uit mag blazen.

Kane komt uit Japan en werd geboren op 2 januari 1903 (!) Volgens Guinness World Records is zij sinds vorig jaar officieel de oudste levende persoon op aarde.

goede gezondheid

De oudste persoon ooit heeft ze nog lang niet ingehaald: die werd nog vijf jaar ouder dan Kane. Toch zou het wel eens kunnen dat ze die leeftijd ook gaat halen; Kane heeft nog altijd een goede gezondheid en schijnt nog altijd de verpleging te verslaan met bordspelletjes.

trouwen op 19-jarige leeftijd

Kane trouwde op haar 19e met haar man Hideo Tanaka, een dag naar haar verjaardag. Samen met hem runde ze een bedrijf dat rijst, Japanse snoepjes en noodles produceerde. Ze was daar vanaf 1937 zo'n beetje de bedrijfsleidster toen haar man werd opgeroepen om in militaire dienst te gaan tijdens de tweede Sino-Japanse Oorlog.

man vermoord

Samen met hem kreeg ze vier kinderen en adopteerden ze een vijfde kind. Op het moment heeft ze ook vijf kleinkinderen en acht achter-kleinkinderen. Haar man en hun oudste zoon werden uiteindelijk vermoord tijdens de oorlog en Kane zorgde vanaf dat moment in haar eentje voor het familiebedrijf tot ze op haar 63e met pensioen ging.

magische factoren

De 117-jarige wordt normaal wakker rond 06.00 uur en studeert in de middag wiskunde of kalligrafie. Haar geheim om zo oud te worden? Familie, goed slapen en 'hoop' zijn de magische factoren. Twee jaar geleden zei ze nog dat ze het liefst 120 jaar oud zou willen worden.

Snoep

In ieder geval laat de oude dame de snoepjes niet staan op deze leeftijd. Volgens haar familie is Kane gek op frisdrank en snoepgoed en ze bevestigde dat beeld door vorig jaar tijdens de uitreiking tot oudste vrouw op de wereld meteen van de doos chocola die ze kreeg te snoepen. Toen iemand haar vroeg hoeveel ze er die dag wilde eten, gaf ze antwoord met: "honderd".

Ster advertentie
Ster advertentie