Up 2 Date

Bijna een half miljard dieren overleden door branden Australië

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Bijna een half miljard dieren overleden door branden Australië

In Australië zijn er sinds september een duizelingwekkend aantal dieren omgekomen. Onderzoekers van de Universiteit van Sydney geloven dat er bijna een half miljard dieren zijn overleden dankzij de heftige bosbranden van de afgelopen maanden. De onderzoekers vrezen dat er mogelijk complete diersoorten zijn uitgestorven.

480 MILJOEN

In totaal overleden er volgens de onderzoekers 480 miljoen zoogdieren, vogels en reptielen. Zij kwamen direct of indirect om het leven door de aanhoudende branden. Verwacht wordt dat het dodental nog veel meer oploopt, aangezien de branden nog lang niet uit zijn.

Sociale media staan vol met hartverscheurende foto's en video's van kangoeroes die aan de vlammen proberen te ontkomen, verschroeide lichamen van wombats en kaketoes die dood uit de bomen vallen.

Koala's

Vooral de koala's hebben het zwaar. Zij bewegen langzaam en kunnen daardoor moeilijk vluchten. Daarnaast bestaat hun dieet uitsluitend uit bladeren van de eucalyptusboom, maar deze bomen zijn door hun hoge oliepercentage juist extra ontvlambaar. Vorige week ging er nog een video viral van een uitgedroogde koala die op een racefiets klimt om de dorst te lessen met het water uit de bidon.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp

Zeker 30 procent van het leefgebied van de koala's is al in vlammen opgegaan. The Port Macquarie Koala Hospital heeft zich de afgelopen weken flink ingezet om zoveel mogelijk koala's te redden en te verzorgen. Ook helpen ze dorstige koala's met drinkwaterstations. Inmiddels is er via een online inzamelactie al meer dan 2 miljoen dollar opgehaald om het koala-ziekenhuis financieel te steunen.


Bron: AFP

Branden

Australië wordt al weken geteisterd door bosbranden dankzij de extreme droogte en hoge temperaturen. Naar schatting is er al vijf miljoen hectare aan grondgebied in vlammen opgegaan. Dat is een gebied dat nog groter is dan heel Nederland.

Momenteel worden duizenden mensen uit de badplaatsen van de Australische oostkust geëvacueerd. De komende dagen geldt er een zeer ongunstige weersverwachting met hoge temperaturen en veel wind. Daardoor worden de bosbranden nog verder aangewakkerd. In de staat New South Wales geldt morgen de noodtoestand.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie