On Speaker

Maxime Mata zingt over seks en dat blijkt nog steeds een ding

foto: Laurence Focke
  1. Newschevron right
  2. Maxime Mata zingt over seks en dat blijkt nog steeds een ding

Soms hoor je muziek waarvan je denkt: hey, who this? Nederland barst namelijk van het onontdekte muzikale talent dat heel wat te vertellen heeft. Elke week zet FunX daarom een opkomende artiest met een bijzonder verhaal On Speaker. Talenten met niet alleen lekkere tunes, maar ook een belangrijke boodschap. Deze week is dat Maxime Mata.

Een vrouw die open en duidelijk zingt over seks - en vooral haar plezier daarin - is voor veel mensen helaas nog steeds shocking of zelfs ongepast. Dat werd voor de zoveelste keer duidelijk door de ophef rondom Cardi's en Megans WAP en het is ook iets wat Maxime merkte toen ze haar track Ik Wil Jou had gemaakt. "Uiteindelijk dacht ik: ik moet het daarom juist wél uitbrengen. Ik ga me niet weer inhouden."

Quote

Ze zeiden: 'Zou je dit wel doen?' en 'Heeft je moeder het al gehoord?'

The Story

Door reacties uit haar omgeving twijfelde Maxime eventjes of ze haar nieuwe track wel moest uitbrengen. Zelf had ze trouwens helemaal niet het gevoel dat die shocking is. Ze zingt in Ik Wil Jou ft. SXTEEN over de gevoelens voor een jongen en hoe fijn ze het met hem vindt tussen de lakens. "Ik ga in details, maar het is niet superheftig."

Twijfels
Maxime stond helemaal achter het nummer, maar toen ze die voor de release liet horen aan mensen in haar omgeving, bleken die hun twijfels te hebben. "Vooral mannen zeiden: 'Zou je dit nou wel doen?', 'Het is wel heftig' en 'Heeft je moeder het al gehoord?' Dat maakte haar een beetje onzeker: "Ik was toch bang om gelijk een stempel op me krijgen, zo van: oh, jij bent zo'n type meisje." Een beetje vreemd is het wel, want hoe veel tracks van mannen gaan er wel niet over seks? "En zij zijn nog veel groffer! Maar dan wordt er gezegd: 'dat is lauw man'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Message

Uiteindelijk werkten die opmerkingen voor Maxime juist als een bevestiging. "Ik dacht: ik moet het wél doen, juist omdat mensen die mening hebben." Seksuele vrijheid, vooral van vrouwen, is namelijk iets wat ze bespreekbaarder en normaler wil maken. Want waarom kan een man wel openlijk over zijn seksualiteit praten, maar is dat bij een vrouw al snel 'sletterig'?

"Ik denk dat er nog te weinig wordt gekeken naar de gevoelens van een vrouw. Op seksueel gebied én in het algemeen. Als er meer gesproken wordt over seks en de behoeften en grenzen van vrouwen, komt er meer openheid over en ik denk dat bepaalde situaties dan ook minder zullen voorkomen."

Grenzen aangeven
De situaties waar Maxime op doelt, zijn situaties waarbij er over grenzen wordt gegaan. "Ik heb zelf trauma's opgelopen op seksueel gebied. Ik durfde toen m'n mond niet open te trekken en geen 'nee' te zeggen. Je bent toch op zoek naar acceptatie en dan kan je denken: als ik het nu niet geef of niet doe, word ik misschien niet geaccepteerd. Veel vrouwen - en ook mannen - komen in deze situaties terecht, maar ik denk dat je altijd moet kunnen zeggen wat je wel en niet wilt. Die grenzen moeten duidelijker worden."

Bespreekbaar
Door seks, en ook het plezier erin, bespreekbaarder te maken, hoopt Maxime dat grenzen aangeven voor vrouwen makkelijker wordt. "Nu is het vaak zo dat als vrouwen over seks praten en zich uitdagend kleden, mannen soms denken dat ze meteen van alles willen. Vrouwen die er open over zijn, wordt verwijt dat ze makkelijk zijn."

Quote

Als er meer gesproken wordt over seks en de behoeften en grenzen van vrouwen, denk ik dat bepaalde situaties ook minder zullen voorkomen.

The Music

Maxime heeft duidelijk heel wat te vertellen en dat ga je terug horen in de muziek die ze nog in petto heeft. "Ik heb nog een nummer klaarliggen dat echt gaat over je grenzen aangeven en seksueel misbruik." Momenteel combineert de Rotterdamse zangeres haar muziek nog met een studie psychologie en dat blijkt een goede match: "Ik kan mooi m'n psychologische kant mixen met m'n muziek."

Uiteindelijk wil Maxime fulltime als zangeres aan de slag kunnen. "Ik heb heel lang getwijfeld, omdat ik me altijd druk maakte om bevestiging van anderen. Ik dacht: straks slaat het niet aan en heb ik gefaald." Hoewel ze al jarenlang bezig is met zingen, dropte ze dit najaar dan eindelijk haar eerste single, samen met Bokke8. "Ik dacht: fack it, ik ga het gewoon doen. Mensen vinden het leuk of niet, maar ik doe het gewoon."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

- FunX zet opkomende artiesten On Speaker. Talenten die wat te vertellen hebben en jou kunnen inspireren. Wat is hun verhaal? Welke boodschap willen ze overbrengen? En hoe is dat terug te horen in hun muziek? -

Ster advertentie
Ster advertentie