Radio

Chaimae en Yvan over hun relatie als mixed koppel: "Geen verschil in liefde"

foto: Instagram: @chaimaealmaaz
  1. Newschevron right
  2. Chaimae en Yvan over hun relatie als mixed koppel: "Geen verschil in liefde"

In de nieuwe BNNVARA serie 'Liefde in de mix' worden vier stellen gevolgd met allemaal een verschillende culturele achtergrond. Tegen welke culturele verschillen lopen zij aan en wat gaat er juist heel goed in de relatie? Ook de Marokkaans-Egyptische Chaimae en Burundese Yvan geven een kijkje in hun relatie. Ze vertellen aan Tannaz meer over waarom ze besloten deel te nemen aan het programma.

Chaimae en Yvan over hun relatie: "Er is geen verschil in de liefde"

Liefde in de mix

Het koppel wil met de deelname aan het programma laten zien dat er geen verschil is in liefde, ongeacht hun huidskleur. Daarnaast willen Chaimae en Yvan laten zien dat verschillende culturen ook van elkaar kunnen leren. "Ik heb van Yvan veel geleerd over Afrikaanse gastvrijheid. Bij mij thuis moet het altijd aangekondigd worden als je langs wil komen, maar bij hem kan ik langs gaan wanneer ik wil, zonder het te laten weten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Social media

Chaimae vertelt dat vrienden en familie goed reageerden op het bekendmaken van hun relatie, maar dat mensen op social media helemaal los gingen op het stel. "Het was echt verschrikkelijk. We kregen haatreacties, racisme, discriminatie. Ik kan sowieso niet geloven dat je zou haten op een koppel, omdat er eentje donker is en eentje lichtgetint." Hoe erg het ook is, Chaimae en Yvan hebben het leren accepteren. "Op een gegeven moment krijg je een dikke huid. Het gaat puur en alleen om huidskleur en dat kan je niet veranderen en dat zou ik ook niet willen", vertelt Chaimae.

Kinderen

Chaimae en Yvan hebben ook een kindje samen en er is nog een baby'tje onderweg. Maar bij verschillende afkomsten horen vaak ook verschillende talen. Tannaz vraagt zich af welke talen de kinderen geleerd krijgen. "Ik ga ze proberen Swahili te leren en misschien Frans", vertelt Yvan. Bij het consultatiebureau vroegen ze al aan het koppel welke taal ze thuis zouden gaan spreken met hun zoon, want ze zagen bij dit soort stellen vaker kinderen met een taalachterstand. Om die reden spreken Chaimae en Yvan thuis Nederlands tegen hun kinderen. "Mijn vader praat Egyptisch tegen hem, dus ze krijgen wel wat mee van mijn cultuur", zegt Chaimae.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerechten

Niet alleen talen en gewoontes horen bij culturen, maar ook gerechten. Yvan en Chaimae hebben hun eigen favoriete gerecht uit elkaars cultuur. Terwijl Yvan nadenkt over wat zijn keuze precies is, roept Chaimae al: "Zeg het gewoon, hamam." Hij denkt geen moment na en bevestigt haar antwoord. "Hij is er echt verslaafd aan sinds hij mij kent", zegt ze. Chaimae's favoriete maaltijd is een bonengerecht genaamd maharage. "Ik hield eerst helemaal niet van bonen maar nu ik met Yvan ben, ben ik echt van het gerecht gaan houden."

Ster advertentie
Ster advertentie