FunX

De ware liefde vinden via een datingapp: is het mogelijk?

foto: Anne en Basfoto: Bas
  1. Newschevron right
  2. De ware liefde vinden via een datingapp: is het mogelijk?

De meeste singles hebben het weleens gebruikt: datingapps. De een alleen voor lust, de ander om op zoek te gaan naar de liefde. Toch zien veel mensen dates via een datingapp vaak niet als iets serieus. Bas en Anne bewijzen het tegendeel: zij vonden wél ware liefde via een datingapp. Zij vertellen aan FunX met welke intenties zij een datingapp gebruikten, waarom ze hun partner naar rechts swipeten en hoe hun datingproces verliep.

Quote

Ik had nog 0 tinderdates gehad voordat ik met Maartje afsprak, zij was de eerste.

Bas (20)

Cijfers

De Consumentenbond onderzocht in 2021 15 veel gebruikte datingapps en vroeg 400 gebruikers die op zoek zijn naar een serieuze relatie naar hun ervaringen op de apps. Slechts 15 procent van hen vond via zo'n app uiteindelijk een relatie.

Swipen

De 20-jarige student Bas downloadde Tinder puur voor tijdverdrijf. Hij zocht in eerste instantie helemaal geen relatie. "Ik had het samen met vrienden gedownload tijdens de lockdown, want ik verveelde me. Ik had niet verwacht dat ik uiteindelijk een relatie zou krijgen door de app."

Na een tijdje swipen kwam Bas op het profiel van Maartje terecht. Haar profiel sprak hem meteen aan. Hij swipete haar naar rechts en voilà: het was een match. "Het viel me meteen op dat ze de opleiding journalistiek deed. Ik was een aantal jaar geleden ook aan die opleiding begonnen, maar had die helaas niet afgerond. Ik was benieuwd wat zij van de opleiding vond en of ze dezelfde mensen kende." Verder viel Maartjes uiterlijk ook bij Bas in de smaak, wat uiteraard invloed had op het naar rechts swipen.

Afspreken

"We hebben nog twee weken via Tinder gepraat, toen via Snapchat en WhatsApp en uiteindelijk belden we ook met elkaar", vertelt Bas. Na een maandje waren de twee daar klaar mee; ze wilden elkaar zien. Maartje nam het initiatief en stuurde op een dag toen ze klaar was met werken: "Kom je langs?". Hij twijfelde geen seconde en ging naar Maartje toe.

Relatie

Na ongeveer twee maanden daten spraken Bas en Maartje met elkaar af dat ze niks meer met anderen zouden doen. Een paar maanden later was het stel klaar om het officieel te maken en inmiddels zijn ze al drie maanden samen.

In eerste instantie vertelde Bas niet tegen zijn ouders dat hij Maartje had leren kennen via Tinder. "Ik vond het echt ongemakkelijk om tegen mijn ouders te vertellen dat ik haar had leren kennen via Tinder, dus ik zei dat ik haar had leren kennen op stap", aldus Bas. Tegen zijn vrienden vertelde hij wel dat hij Maartje had leren kennen via de datingapp. Zij vonden het grappig om te horen.

Toekomstige partner

Ondanks dat Bas wél de liefde vond via een datingapp zou hij het verrassend genoeg niet aanraden om via Tinder op zoek te gaan naar je toekomstige partner. "Het is een leuke manier om mensen te leren kennen en wie weet ontmoet je wel iemand met wie er iets leuks uitkomt, maar ik denk niet dat Tinder de geschikte app is om op zoek te gaan naar je toekomstige huwelijkspartner."

foto: Bas

Intenties

Ook de 31-jarige Anne leerde haar partner kennen op een datingapp, maar daar gingen heel wat Tinderdates aan vooraf. "Ik was niet meteen op zoek naar een serieuze relatie, maar wel naar iemand die graag wilde daten en elkaar wilde leren kennen." Anne gaf bij haar matches meteen aan wat haar intenties waren, zodat er geen misverstanden ontstonden. "Ik heb nooit slechte ervaringen gehad met apps als Tinder, maar het werd 'm gewoon steeds niet met de jongens met wie ik afsprak."

Quote

Na de eerste date hadden we allebei een superpositieve vibe bij elkaar.

Anne (31)

Gino

Na een aantal mislukte tinderdates stuitte Anne op haar huidige vriend Gino. Ze leerde hem kennen via Happn. Gino stuurde haar daar een 'hallo', wat op Happn de manier is om aan iemand te laten weten dat je hem of haar interessant vindt. "Als ik het profiel zag van een jongen die me zo'n 'hallo' stuurde, was ik meestal niet zo enthousiast, maar bij Gino was dat anders. Hij zag er uit als een leuke jongen." Anne gaf hem het voordeel van de twijfel en swipete zijn profiel naar rechts.

Relatie

Anne en Gino schakelden na een paar dagen praten op Happn over op WhatsApp en Gino liet er geen gras over groeien. Hij vroeg Anne diezelfde avond nog om een koffietje te gaan drinken. "Ik vond het leuk dat hij zo snel wilde afspreken. Ik heb zo vaak matches gehad waarbij het weken of maanden duurde voordat we eindelijk iets afspraken."

Drie weken na hun eerste date kregen Anne en Gino een relatie met elkaar. "Na de eerste date hadden we allebei een supergoed gevoel bij elkaar. We zijn beiden erg ondernemend en enthousiast en dat versterkte elkaar alleen maar. De vlam sloeg meteen over", aldus Anne.

foto: Anne

Reacties

Anne kreeg alleen maar positieve reacties toen ze vertelde dat ze een relatie had met Gino. "Mijn vrienden en familie kennen mij, ze weten hoe ik ben. Toen ze hem ontmoetten, zagen ze ook hoe goed we bij elkaar passen. Het klopte gewoon tussen ons."

Het aanzoek

Anne vond niet alleen een serieuze relatie op de app, maar ook haar verloofde. In oktober, ongeveer vier jaar na de match op Happn, ging Gino namelijk op zijn knieën voor Anne. Hij nam haar mee naar een Sparta-wedstrijd, waar de twee wel vaker met elkaar naartoe gaan. Tijdens de rust pakte hij zijn moment en verraste hij Anne met een aanzoek. Gino had geregeld dat alle vrienden en familie van Anne in het publiek zaten, zodat ze mee konden kijken. "Het was overal in het nieuws te zien, het stond zelfs op de Instagram van RTV Rijnmond. Het was echt een heel speciaal moment." In september zullen ze elkaar het ja-woord geven in het stadhuis van Gouda.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie