FunX Rotterdam

Burgemeester Aboutaleb biedt excuses aan aan nabestaanden Hümeyra

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Burgemeester Aboutaleb biedt excuses aan aan nabestaanden Hümeyra

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft dinsdag zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van Hümeyra. Eerder werd al bekend dat het 16-jarige meisje, dat eind vorig jaar door haar stalker werd doodgeschoten in de fietsenstalling voor haar school, niet voldoende beschermd is door de reclassering, het OM en de politie.

VERANTWOORDELIJK

"Ik voel me verantwoordelijk in mijn rol als burgervader. Elke keer als in Rotterdam op deze manier iemand om het leven komt, voel ik het tot in mijn tenen", zei Aboutaleb in de Rotterdamse gemeenteraad. "Ik wil mijn excuses maken aan de familie, vrienden, school en alle andere betrokkenen. Waarom? Omdat wij met alle goede bedoelingen van ons hele systeem aan het werk zijn gegaan en dan blijkt dat we het toch niet goed gedaan hebben."

ONDERZOEK

Volgens Aboutaleb was het leven van Hümeyra mogelijk te redden geweest, als het systeem andere beslissingen had genomen. Uit het inspectieonderzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van begin oktober bleek namelijk dat het gevaar dat Hümeyra liep niet genoeg onderkend werd. De politie behandelde de zaak van Hümeyra niet als stalkingszaak, ondanks dat de dader wel een contactverbod had en onder toezicht stond van reclassering.

Ook werkten Politie, Openbaar Ministerie, de reclassering en het meldpunt huiselijk geweld niet goed samen. Hümeyra geen vast aanspreekpunt en moest haar verhaal tekens opnieuw vertellen.

VERBETERPUNTEN

De Rotterdamse gemeenteraad besprak dinsdag wat er gedaan moet worden met de verbeterpunten die de Inspectie Justitie en Veiligheid heeft aangedragen. Daar kwam onder andere uit dat de betrokken partijen beter met elkaar moeten gaan samenwerken. Er moet één persoon verantwoordelijk worden gesteld die op regelmatige basis de zaken met alle instanties doorneemt.

Daarnaast wil Aboutaleb dat de burgemeester, politie en OM twee keer per jaar met elkaar gaan spreken over stalking. "Niet over incidenten, maar stalking in zijn algemeenheid: hoe loopt dat eigenlijk, zien wij daar problemen ontstaan?"

Monument

Een meerderheid in de gemeenteraad wil dat er een monument komt voor Hümeyra en andere vrouwen die slachtoffer zijn van geweld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie