STER Advertentie
STER Advertentie

"Het nieuwe donorregister was als een wake-up call"

"Het nieuwe donorregister was als een wake-up call"
Bron: ANP XTRA

Woensdag 23 oktober 2019 - 16:50 uur

|

Door:

Phoebe

Heb jij al nagedacht over donor worden of niet? Binnenkort moet je wel, want dan gaat de nieuwe donorwet namelijk in. Dat betekent dat iedereen die ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente en 18 jaar of ouder is, automatisch donor wordt en dat zijn of haar organen na hun dood gebruikt mogen worden. In Jouw Stad Rotterdam vertelt FunX-luisteraar Elmund over zijn twijfels met het donorregister.

In de week van 21 tot 27 oktober informeert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over het donorregister en proberen ze mensen te motiveren om een keuze in te vullen. Elmund had zich nooit echt verdiept in het donorregister omdat hij er nooit iets over las. De komst van de nieuwe wet zag hij als een wake-up call om een beslissing te maken. Youssef sprak met Elmund over donorregister-struggles en waarom hij toch besloten heeft zich als donor op te geven.

'Elmund: "wanneer is het moment dat er in je wordt gesneden"'

ver-van-je-bed-show

Elmund wist niet of hij donor wilde worden. "Ik heb heel lang getwijfeld. Ik was er sowieso niet echt mee bezig: het is een ver-van-je-bed-showDoor een vriendin is het eigenlijk dichterbij me gekomen, zij had het erover en vertelde me dat mensen verplicht worden een keus te maken. Elmund is blij dat er meer over schreven wordt zodat mensen en vooral ook jongeren er beter over na gaan nadenken. "Zo ben ik er ook beter over na gaan denken."  Lees ook: Vanaf 2020 is iedereen automatisch geregistreerd als orgaandonor

"Wanneer wordt er in je gesneden?"

Elmund had ook veel vragen over het donorregister en vraagt zich onder andere af wanneer het moment is dat ze in je snijden en hoe het zit met nabestaanden. "Ik vroeg me af hoe het dan zit met je familie, krijgen ze na het overlijden tijd om afscheid te nemen? Of is het zo van 'hup je bent dood en je wordt weggetrokken'?" Op de meeste vragen heeft hij, door sites als Donorregister.nl en die van de Nederlandse Transplantatie Stichting, inmiddels antwoord gekregen.  

Ga jij je organen doneren?

Populair op FunX.nl

  • Mislukte quarantaine-kapsels gaan viral

  • Dit vindt Ronald de Boer van zijn dochters relatie met Ronnie Flex

  • OM: 'JoeyAK goot kokend water in nek van ontvoerde vrouw'

  • Opnieuw een grote tegenslag voor Rumag

  • Sigaretten worden vanaf vandaag weer flink duurder

  • Memphis Depay onder vuur na foto met leeuwenwelpje