FunX Rotterdam

Jay Oliveira maakte documentaire over ex-topcrimineel John Jansen

  1. Newschevron right
  2. Jay Oliveira maakte documentaire over ex-topcrimineel John Jansen

Vanavond is de première van 'John Jansen' in Rotterdam. De documentaire gaat over de Bredase ex-crimineel die deel uitmaakte van de Juliëtbende. John Jansen stond in de jaren negentig terecht voor ecstacy- en hasjhandel, ontvoering en afpersing. Dulci sprak met de maker van de film: Jay Oliveira.

Loterij

Jansen zat twaalf jaar vast voor zijn daden. Hij werd twee keer ontvoerd en ontsnapte ook nog eens aan een bomaanslag. Nadat hij uit de gevangenis kwam, richtte hij een stichting op voor dakloze jongeren. Niet lang daarna won hij 2,5 miljoen euro in een loterij. Een groot deel daarvan doneerde hij aan de Voedselbank.

verleden

Het is de eerste keer dat John Jansen zich uitspreekt over zijn verleden. Documentairemaker Jay Oliveira volgde hem een jaar lang en leerde hem daardoor heel goed kennen. Het voelde voor hem niet alsof hij met een crimineel optrok.

''Mensen die gaan bombarderen in Aleppo zijn niet crimineel. Hij doet allemaal goede dingen en hij is wel crimineel!?''

nachtje vast

Ironisch genoeg werd ook Jay Oliveira net voor de voorpremière opgepakt, omdat hij illegaal posters aan het ophangen was. Hoewel het maar één nachtje was, vond hij het een verschrikkelijke ervaring.

''Ik snap niet hoe John dit twaalf jaar heeft volgehouden.''

Bekijk de trailer van 'John Jansen' hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie