FunX Rotterdam

Coronapatiënten krijgen antistoffen van ex-coronapatiënten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronapatiënten krijgen antistoffen van ex-coronapatiënten

Coronapatiënten in het Erasmus MC en het Maasstad Ziekenhuis krijgen deze week bloedplasma met antistoffen toegediend. Het plasma, dat is een onderdeel van het bloed dat voornamelijk bestaat uit vocht en eiwitten, komt van genezen coronapatiënten. Dit gebeurt voor een onderzoek naar de behandeling van het coronavirus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oproep
Het Erasmus MC deed het afgelopen weekend een oproep aan genezen coronapatiënten om hun plasma te doneren. Het Rotterdamse ziekenhuis ontving honderden reacties van mensen die graag mee wilden werken aan het onderzoek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Plasma

Internist-infectioloog Bart Rijnders legt aan RTV Rijnmond uit hoe het werkt: "In het plasma van de genezen ex-patiënten zitten beschermende antistoffen. Die kunnen het virus binden en uitschakelen." Rijnders hoopt dat er met dit onderzoek minder patiënten overlijden en meer patiënten sneller het ziekenhuis kunnen verlaten.

Snel

Hoewel het opzetten van dit soort onderzoeken normaal gesproken maanden kan duren, hebben het ziekenhuis en bloedbank Sanquin razendsnel gehandeld. De eerste donaties zijn al afgenomen en het ziekenhuis wil deze week al beginnen om coronapatiënten het plasma te geven.

Het zal nog even duren voor de eerste resultaten te zien zijn. "Het zal helaas nog wel even duren voor we iets over de resultaten kunnen zeggen. Maar als ik niet in de kansen van deze aanpak zou geloven, dan had ik er de voorbije weken niet continu aan gewerkt." zegt Rijnders.

Ster advertentie
Ster advertentie