FunX Rotterdam

Grafisch Lyceum Rotterdam maakt meerdere toiletten genderneutraal

foto: Grafisch Lyceum Rotterdamfoto: Grafisch Lyceum Rotterdam
  1. Newschevron right
  2. Grafisch Lyceum Rotterdam maakt meerdere toiletten genderneutraal

Het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) heeft veertien toiletgroepen omgetoverd tot genderneutrale toiletten. Op vrijwel iedere verdieping in het mbo-gebouw aan de Heer Bokelweg is nu een genderneutraal toiletblok te vinden, naast de al bestaande heren- en damestoiletten.

'School inclusiever maken'

GLR-bestuurslid Rianne van der Meij laat weten dat het belangrijk is dat iedereen zichzelf kan zijn op de school. "Daar staan we voor", zegt ze. "We kijken altijd hoe we de school nog inclusiever kunnen maken, zodat iedereen zich hier thuis voelt. Het genderneutraal maken van de toiletten past in onze visie en het was ook een wens vanuit de GSA (Gender and Sexuality Alliance) van de school en onze studentenraad."

Schoolopdracht

Door middel van een symbool is duidelijk gemaakt dat het om een genderneutraal toilet gaat. Voor het ontwerpen daarvan werden eigen studenten van het GLR gevraagd om na te denken over een genderneutraal symbool voor de toiletten. "Bij de andere toiletten in ons gebouw hangt een strak vormgegeven aluminium poppetje van een man of vrouw. In diezelfde stijl moest er nu een genderneutraal karakter komen", vertelt de 18-jarige student Angelo Daal.

Trots

Na heel wat onderzoek en het uitwerken van verschillende designs hebben de studenten in maart hun ontwerpen gepresenteerd aan het bestuur. Angelo maakte een karakter in de vorm van de letter X. Zijn ontwerp maakte de meeste indruk en werd daarom gekozen om te gebruiken. "Daar ben ik natuurlijk supertrots op", laat hij weten.

Angelo licht zijn ontwerp toe: "Het Engelse woord voor 'genderneutraal is 'X-gender'. Dus daarom de X, het is een karakter zonder genderkenmerken. X is ook de letter die in je paspoort komt te staan als je niet als man of vrouw wil worden geïdentificeerd. Dat leek mij dus het meest passend."

'Strak en doeltreffend'

Bestuurslid Van der Meij laat weten ontzettend blij te zijn met het ontwerp van Angelo. "Het is strak en doeltreffend: een symbool zonder verwijzingen naar mannelijk of vrouwelijk, dat ook nog eens naadloos past in ons interieur. Zowel zijn uitleg als de mooie uitwerking van zijn ontwerp spraken ons meteen aan."

Ster advertentie
Ster advertentie