FunX Rotterdam

Vijf Rotterdamse daklozen krijgen tienduizend euro om leven op te bouwen in 'Het Rotterdam Project'

foto: Twitter: Rotterdam
  1. Newschevron right
  2. Vijf Rotterdamse daklozen krijgen tienduizend euro om leven op te bouwen in 'Het Rotterdam Project'

Eerder dit jaar was al in het nieuws dat het aantal daklozen in Nederland meer toeneemt dan ooit. Onder die daklozen vallen ook de Rotterdamse Soufyan (20), Yvar (28), Hilde (54), Patrick (43) en Stephany (24) met haar pasgeboren zoontje. Zij nemen deel aan Het Rotterdam Project, een programma waarin Beau van Erven Dorens deze vijf daklozen helpt hun leven weer op de rit te krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

tienduizend euro

In het programma, dat vanavond begint, krijgen de daklozen ieder een pinpas met daarop tienduizend euro. Dit mogen ze vrij besteden. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld hun schulden aflossen of een woning huren. Ook krijgen ze een boekje met telefoonnummers dat ze kunnen bellen wanneer ze hulp nodig hebben. Verder moeten de daklozen het zelf doen, hun eigen keuzes maken en gebruik maken van hun doorzettingskracht. Beau:

“Dit is een programma over menselijke veerkracht. Het gevecht van deze vijf mensen staat voor het grotere verhaal van tienduizenden daklozen in Nederland die elke dag worstelen om er weer bovenop te komen.”

keiharde realiteit

Tijdens het maken van het programma afgelopen jaar werd duidelijk dat deze strijd niet altijd soepel verloopt. Zo is een van de deelnemers zwaar drugsverslaafd, wat zorgt voor de nodige obstakels. Toch wilden de makers per se zo iemand bij het project, omdat de helft van de daklozen in Rotterdam verslaafd is aan drank, drugs of medicijnen. "Dat is de realiteit en die moest in beeld komen".

Amsterdam

In 2016 was er al een Amsterdamse editie van het programma, dat toen werd genomineerd voor een zilveren Nipkowschijf. Hier werden zowel de succesverhalen als de mislukkingen getoond. Ook kaartte Beau de problemen bij de gemeente aan waar de daklozen tegenaan liepen, zoals het schuldensysteem of de bureaucratie rondom het aanvragen van een uitkering. Het programma ontving veel positieve reacties, onder andere van het Leger Des Heils, dat in het begin kritisch was bij het horen van de plannen voor het programma.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie