Politie Rotterdam: 'Stalking heeft nu de allerhoogste prioriteit'
- News
- Politie Rotterdam: 'Stalking heeft nu de allerhoogste prioriteit'
De Politie Rotterdam heeft laten weten stalkingszaken vanaf nu beter aan te pakken. Dat zei politiechef Hans Vissers gisteren tegen de gemeenteraad bij de bespreking van het inspectierapport rondom de dood van de 16-jarige Hümeyra. Eerder deze maand bleek uit dat onderzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid namelijk dat Hümeyra beter beschermd had moeten worden door de reclassering, het OM en de politie. De politiechef gaf nu opnieuw aan dat er destijds te langzaam gehandeld is. "Ik kan daar niks meer aan veranderen. Het is nu, in ieder geval bij de eenheid Rotterdam, écht op orde."
Kritiek
Politiechef Vissers liet weten dat stalking bij de Rotterdamse politie helemaal bovenaan de prioriteitenlijst is gezet. Daaronder vallen ook ernstige gevallen van huiselijk geweld en eerwraak. Desondanks hadden de leden van de gemeenteraad veel kritiek op zowel de politiechef als het waarnemend hoofdofficier van Justitie. Ze benadrukten dat beide partijen erg tekort zijn geschoten en waren niet overtuigd door de nieuwe maatregelen. Op de vraag van de gemeenteraadsleden of een zaak als die van Hümeyra nooit meer kan voorkomen, zei Vissers dat hij die garantie niet kan geven.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Niet behandeld als stalking
Hümeyra werd eind vorig jaar in de fietsenstalling van haar school doodgeschoten door de 31-jarige Bekir E. De politie behandelde de zaak van Hümeyra niet als stalkingszaak, terwijl de dader wel een contactverbod had en onder toezicht stond van reclassering. Ook had zij geen vast aanspreekpunt, waardoor ze haar verhaal tekens opnieuw moest vertellen. Volgens het onderzoek hebben ruim 50 politiemedewerkers een rol gehad in de zaak.