Naar homepage
FunX Rotterdam

Tasien (22) haalde vijf universitaire diploma's in vier jaar

foto: Privéfoto Tasien
  1. Newschevron right
  2. Tasien (22) haalde vijf universitaire diploma's in vier jaar

De meesten mensen struggelen al om één diploma te halen, maar de 22-jarige Tasien Joeman haalde er gewoon vijf in vier jaar. Hoe dat voor elkaar heeft gekregen vertelt hij in Jouw Stad.

Tasien (22): "Je moet nieuwsgierig blijven"

Doorzetten

"Ik denk dat het aan de ene kant te maken heeft met je capaciteiten, maar wat ik zelf belangrijker vind is je mentaliteit, je doorzettingsvermogen", vertelt Tasien over het geheim achter zijn succes. "Hoever ben jij bereid te gaan om je doel te bereiken? En als het tegenzit, hoe veerkrachtig ben je dan om te kijken naar wat er wel mogelijk is?"

Zelf gaat hij in ieder geval heel ver om zijn doel te bereiken. Want het was zeker niet altijd makkelijk om vier bachelorstudies tegelijkertijd te volgen. "Als je veel tentamens hebt of veel scripties moet schrijven, moet je soms langer doorgaan, wat mentaal en fysiek zwaar is, maar je blijft doorgaan."

Tasien, die zelf aan karate doet, vergelijkt studeren ook wel met vechtsport: "Tijdens een wedstrijd kan je niet tussentijds stoppen omdat je pijn hebt. Je blijft doorgaan tot het laatste moment. En die mentaliteit kwam eigenlijk ook tijdens mijn studie naar voren."

Nieuwsgierig blijven

Het is niet zo dat Tasien altijd de perfectie leerling is geweest. Dat kwam pas later, toen hij in groep zeven zat en begon na te denken over de toekomst: "Ik wilde mijn ouders niet teleurstellen." Van zijn ouders leerde hij om nederig te blijven en je nooit beter dan een ander te voelen, maar ook om er altijd voor open te staan om te iets te leren.

Dat is ook precies het advies dat hij aan anderen wil meegeven: "Blijf nieuwsgierig, blijf jezelf ontwikkelen. En als iets even niet lukt, ga dan terug naar de basis. Bedenk wat je wil bereiken en hoe je dat zou willen doen." Daarnaast vindt hij dat niemand zich door een tegenslag zou moeten tegenhouden. "Wees niet verdrietig, maar blij dat je iets hebt geprobeerd en je best hebt gedaan." Zijn eigen motto is dan ook: "Je verliest nooit, je wint of je leert."

Ster advertentie
Ster advertentie