FunX Rotterdam

Een betere toekomst in Nederland als hoer?

  1. Newschevron right
  2. Een betere toekomst in Nederland als hoer?
"Het zijn vrouwen die een soort underdogpositie hebben vanaf hun geboorte. Als je als vrouw in een arme omgeving geboren wordt, heb je weinig kansen. Wat ik interessant vind om te zien, is vooral hoe ze vechten om toch wat te bereiken, hun veerkracht." Karin Junger sprak in FunX City Rotterdam over haar documentaire Sexy Money. Ze vertelt hiermee het verhaal vanNigeriaanse vrouwen die naar Nederland vertrekken om te werken als prostituee. De docu is aankomende zondag voor het eerst te zien tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam.

Verborgen probleem
De Nigeriaanse vrouwen worden in Nederland uitgebuit en keren vervolgens weer terug naar land van herkomst. Karin geeft aan dat het eigenlijk een verborgen probleem is. "Die vrouwen komen niet op een legale manier Europa binnen, maar het gaat op jaarbasis echt om duizenden vrouwen. Het is een enorme business. Er wordt enorm veel geld in verdiend. Meer dan in de drugshandel."

Het benaderen van vrouwen voor de documentaire ging niet van een leien dakje. In Nederland was het bijna onmogelijk, omdat de prostituees nog aan het werk waren. Meestal werden zij bedreigd en goed in de gaten gehouden. Karin heeft de dames die in de docu voorkomen pas gevraagd op het moment dat ze weer in Nigeria waren. Toch bleef het voor veel vrouwen een moeilijke overweging om hun verhaal herkenbaar in beeld te vertellen. De dames die hebben meegewerkt, hebben het zelf nog niet gezien.

Nneka
Eén van Nigeria's populairste zangeressen, Nneka, schreef de muziek voor Sexy Money. De zangeres is onder andere bekend van het nummer Stay. Ze was meteen enthousiast toen Karin haar benaderde voor deze opdracht. "Ze is een hele geangageerde zangeres, dus ze zei eigenlijk meteen ja. Ik wilde heel graag muziek in de documentaire, omdat je met muziek heel veel kan vertellen en muziek in het leven van die vrouwen een grote rol speelt."

Ster advertentie
Ster advertentie