FunX Rotterdam

Rotterdamse politie gaat dure kleding afpakken

foto: ANP XTRA
  1. Newschevron right
  2. Rotterdamse politie gaat dure kleding afpakken

Patsergedrag? Dat moet maar eens afgelopen zijn als het aan de Rotterdamse Politie ligt. Agenten in Rotterdam gaan daarom dure merkkleding en horloges afpakken als de eigenaar niet kan verklaren hoe het betaald is.

PROEF

De proef zal binnenkort van start gaan in Rotterdam-West, in samenwerking met het Openbaar Ministerie. Justitie bepaalt uiteindelijk wat er in beslag mag worden genomen.

Dure merkkleding

Het idee komt van een wijkagent in Delfshaven. Hij ziet samen met andere agenten en buurtbewoners, dat dure merkkleding steeds belangrijker wordt onder jongeren in de wijk. Veel van die jongeren zijn al bekend bij de politie en hebben geen inkomen waarmee ze de kleding zouden kunnen betalen. De politie gaat er dus van uit dat zij dankzij criminele activiteiten de dure outfits kunnen kopen.

Getraind

Rotterdamse politiechef Frank Paauw vertelt aan de Telegraaf dat agenten speciaal getraind gaan worden om exclusieve jassen bij verdachten van criminele activiteiten te herkennen. De politie wil hiermee graag laten zien dat misdaad niet loont.

"Deze jongeren hebben geen inkomen, soms zelfs schulden door een eerdere veroordeling, maar dragen óók een outfit die de 1500 euro overstijgt. [...]Afpakken is dan ook belangrijk."

Kritiek

Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld is kritisch over het plan. Volgens haar is er een kans dat degene die door de politie wordt benaderd, kan denken dat er sprake is van etnisch profileren. Dat vertelt zij aan het AD. Ook is het juridisch ingewikkeld om iemand op straat zijn jas af te nemen.

"Het is ten slotte niet verboden om daarin rond te lopen. Ik draag af en toe ook oorbellen die aan de dure kant zijn. Geldt dat dan ook voor mij? Daarnaast is het natuurlijk vaak onduidelijk hoe zo’n kledingstuk betaald is en hoe oud het is."

Ster advertentie
Ster advertentie