Up 2 Date

OM en politie: "Vuurwerk gooien mogelijk poging tot doodslag"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM en politie: "Vuurwerk gooien mogelijk poging tot doodslag"

Tegenwoordig knalt het (vaak zware en illegale) vuurwerk enorm hard. Het is daarom ook erg gevaarlijk voor omstanders en hulpdiensten. De rillingen lopen over je lijf als je je bedenkt wat er kan gebeuren als iemand dit vuurwerk naar zich gegooid krijgt. Het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland en de politie grijpen nu in. Zij hebben afgesproken dat als je vuurwerk naar een agent of een hulpverlener gooit, je veroordeeld kan worden voor poging tot doodslag.

gevaarlijk

Volgens Oscar Dros, politiechef van Oost-Nederland is het heel gevaarlijk om tijdens de nieuwjaarsnacht als hulpverlener te werken. "Zij lopen risico om zwaargewond te raken", legt hij uit. "Dat geldt natuurlijk ook voor het publiek op straat. Met deze 'aanvalsgranaten' kunnen vreselijke ongelukken gebeuren. Het gooien van vuurwerk is geen baldadigheid meer."

explosieven

De politiechef noemt het vuurwerk niet voor niets 'aanvalsgranaten'. Hij legt uit waarom: "In Arnhem hebben we onlangs een illegale partij vuurwerk aangetroffen met daarin Cobra 80’s. Dit vuurwerk heeft drie tot vier keer de kracht van een echte handgranaat. Dan hebben we het niet meer over knalvuurwerk, maar over explosieven. Daar past een andere straf bij.''

straf

Poging tot doodslag is een ernstig delict en de straffen liggen daarom erg hoog. Of je echt veroordeeld wordt voor poging tot doodslag, ligt volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan de specifieke omstandigheden. Dat zal per zaak bekeken worden. Gewoon geen vuurwerk gooien dus!

Ster advertentie
Ster advertentie