FunX Rotterdam

Politie lanceert app waarmee je zelf een misdrijf kunt onderzoeken

foto: Politie
  1. Newschevron right
  2. Politie lanceert app waarmee je zelf een misdrijf kunt onderzoeken

Ben je bestolen? Dan kan je vanaf 1 juni via een app zelf op onderzoek uitgaan. De politie en het Openbaar Minsterie (OM) lanceren dan namelijk de app 'Mijn Onderzoek' waarmee het voor burgers makkelijker wordt om zelf onderzoek te doen als zij slachtoffer zijn geworden van diefstal.

Bewijs verzamelen

Met de app kun je onder andere getuigeninterviews afnemen, onderzoeken of er camerabeelden beschikbaar zijn, foto’s toevoegen van bewijsstukken, buurtonderzoek uitvoeren en online onderzoek verrichten. De bewijzen die je verzamelt kunnen mogelijk waardevol zijn voor de vervolging.

Samenwerking

De reden voor de app is dat de politie en het OM zien dat slachtoffers, mede door de technologische ontwikkelingen van de afgelopen tijd, steeds vaker zelf actie ondernemen."Het helpt als ze dat op een wijze doen waardoor wij de opbrengst van dit onderzoek ook in de vervolging kunnen gebruiken", zegt John Lucas, hoofdofficier van justitie, in een persbericht. De eigen initiatieven van burgers sluiten niet altijd aan op de werkwijze van de politie. De app moet daar verandering in brengen. Het is echter niet zo dat burgers het werk van de politie moeten doen. "We zien het echt als een vorm van samenwerking", zegt Oscar Dros, portefeuillehouder burgerparticipatie.

Proef

Het gaat in eerste instantie om een kleinschalige proef voor twee maanden in Oost-Nederland, Oost-Brabant, Noord-Nederland en Rotterdam. Mensen die aangifte doen van diefstal krijgen de mogelijkheid aangeboden om via de app zelf onderzoek te doen.

Ster advertentie
Ster advertentie